Prizor, kot so ga videli Rusi tistega februarskega dne. Foto: EPA
Prizor, kot so ga videli Rusi tistega februarskega dne. Foto: EPA

10-tonski meteorit, bogat z železom, je februarja zgorel nad Rusijo in povzročil tako močan udarni val, da je Zemljo prepotoval dvakrat, je ugotovila skupina znanstvenikov v publikaciji Geophysical Research Letters.

Kot poroča britanski BBC, so se do spoznanja dokopali s pomočjo globalnega sistema senzorjev, namenjenih zaznavanju jedrskih poskusov.
Postaje sistema zaznavajo ultra nizke frekvence ali infrazvok (valovanje pod frekvenco 15 Hz, ki ga človeško uho ne more slišati), ki bi lahko nastali ob jedrskih eksplozijah.

Predstavnik francoske Komisije za jedrsko energijo, Alexis Le Pichon, je eksplozijo v Čeljabinsku primerjal z eksplozijo 460.000 ton TNT-ja. Takšna ocena dogodek po jakosti postavlja takoj za meteoritom, ki je leta 1908 eksplodiral v Tunguski, še poroča BBC.

Nasa je eksplozijo pred časom primerjala s 500.000 tonami TNT-ja.

Večina škode nastala zaradi udarnega vala
17-metrski meteorit je februarja povzročil veliko gmotno škodo in poškodoval množico ljudi. Največ škode pa niso povzročili delci razpadlega meteorita, ampak udarni val, ki je nastal v eksploziji ob njegovem razpadu. Udarni val je razbijal stekla ter lomil okna in vrata, večino poškodb pa so ljudje dobili zaradi delcev razbitega stekla.

Poškodovanih je bilo tudi približno 5.000 stavb, kar je v zimskih razmerah in temperaturah pod ničlo povzročalo dodatne težave prebivalstvu.