Razstavna predmeta sta v Slovenijo prispela v sodelovanju z ameriškim veleposlaništvom. Na desni veleposlanica ZDA Lynda C. Blanchard, na levi direktor centra Dominik Kobold. Foto: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji
Razstavna predmeta sta v Slovenijo prispela v sodelovanju z ameriškim veleposlaništvom. Na desni veleposlanica ZDA Lynda C. Blanchard, na levi direktor centra Dominik Kobold. Foto: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji

Kamen bo v Vitanju na ogled do februarja, hkrati pa bo do novembra za obiskovalce na ogled tudi replika vesoljske obleke, ki jo je med zgodovinskim prvim sprehodom po Luni nosil astronavt Neil Armstrong. Ameriški nacionalni muzej Smithsonian je namreč lani ob 50-letnici prvega pristanka na Luni izdelal 15 takšnih replik, pri tem pa samo ena gostuje po različnih evropskih inštitucijah.

Kako so ZDA z Apollom 11 dobile vesoljsko tekmo z Rusijo

Po besedah direktor vesoljskega Centra Noordung Dominika Kobolda to ni zgolj promocija njihovega zavoda, ki že nekaj časa spada pod okrilje ministrstva za gospodarstvo, pač pa promocija vesoljskih tehnologij na splošno. "Predmeta sta neprecenljive vrednosti in dokazujeta, da se z delom in voljo da pridobiti tudi takšne zanimive eksponate, s tem pa naš center ohranja svoj položaj v mednarodnem prostoru," pravi Kobold.

Za to, da bi atraktivna razstavna predmeta pripeljali v Vitanje, so si intenzivno prizadevali okoli deset mesecev, saj je bil to zahteven projekt. Zagotoviti je bilo namreč treba ustrezno varnost in primeren prevoz, poleg tega pa jim je preglavice delala še epidemija z novi koronavirusom.

Kot je dejal prvi mož Centra Noordung, sta oba razstavljena predmeta fascinantna in priložnosti vseeno niso želeli zamuditi, saj je vprašanje, kdaj bi se jim ta znova ponudila. Zato si ju je po njegovem vredno ogledati, skupaj z drugimi zanimivimi vsebinami centra vesoljskih tehnologij.

Kamen z Meseca v Sloveniji

Počivalšek: Vesoljska tehnologija je pomembna za Slovenijo

Slovesnega odprtja v Vitanju sta se udeležila gospodarski minister Zdravko Počivalšek in ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda C. Blanchard. Kot je povedal prvi, je to velik korak tudi k razvoju vesoljskega centra, ki s tem še pridobiva veljavo.

Odkritje kamna z Meseca. Foto: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji
Odkritje kamna z Meseca. Foto: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji

Po njegovih besedah je vesoljska tehnologija pomembna tudi za Slovenijo, saj je pri nas veliko podjetij, ki sodelujejo v teh programih. Država je od leta 2016 članica Evropske vesoljske agencije, kar je tem podjetjem omogočilo enakopravno sodelovanje.

"Danes sem že želel izraziti ponos, da smo bili priča izstrelitvi rakete s prvima slovenskima satelitoma, a se to žal zaradi neugodnih vremenskih razmer znova ni zgodilo. Nestrpno čakam dan izstrelitve, ki se res vleče že nekaj časa, a dočakali bomo tudi to. To bo dobro tudi za slovensko znanost, ki sodeluje pri teh programih," je dejal Počivalšek.

Da je organizacija gostovanja ameriških eksponatov velik podvig, je potrdila tudi veleposlanica Blanchardova, ki je dejala, da kljub natančnemu načrtovanju ob prihodu pandemije ni upala pomisliti, da jim bo to uspelo.

"Ko sem prihajala v Slovenijo, sem si zadala ambiciozne cilje za dosego zvezd, niti v najbolj divjih sanjah pa si nisem predstavljala, da bom v vašo državo pripeljala košček Lune," je ob odprtju dejala veleposlanica in ob tem poudarila, da to dokazuje, da noben cilj ni nedosegljiv.
Blanchardova je še spomnila na nedavni obisk ameriškega zunanjega ministra v Sloveniji in dobre medsebojne odnose med državama, ki si bosta skupaj prizadevali za zagotavljanje večje varnosti osebnih podatkov in zasebnosti komunikacij.