Virus ebole v spermi lahko preživi tudi do devet mesecev. Foto: Reuters
Virus ebole v spermi lahko preživi tudi do devet mesecev. Foto: Reuters
Ebola
Za posledicami ebole je na zahodu Afrike od konca leta 2013 umrlo več kot 11.000 ljudi. Foto: Reuters

Rezultate je dala prva dolgoročna študija, ki so jo opravili v Sierri Leone, objavili pa so jo v strokovni reviji New England Journal of Medicine. Glavni prispevek študije je, da je na novo podkrepila naraščajoče dokaze, da lahko virus smrtonosne hemoragične mrzlice kar nekaj časa ostane v telesu in tudi po ozdravitvi še mesece ali leta povzroča zdravstvene težave.

Po treh mesecih je bil virus še vedno prisoten pri vseh moških
V študiji je sodelovalo 93 moških iz Sierre Leone, v obdobju od dveh do 10 mesecev po okužbi. Vsi tisti, ki so jih testirali v prvih treh mesecih potem, ko so jim dokazali bolezen, so bili pozitivni na virus ebole v spermi. 65 odstotkov jih je bilo pozitivnih še od štiri do šest mesecev po diagnozi, okoli četrtina, to je 26 odstotkov, pa je bila pozitivnih tudi od sedem do devet mesecev po diagnozi.

Za zdaj še ni jasno, zakaj so se ostanki virusa pri nekaterih moških ohranili, pri drugih pa ne. Raziskovalcem prav tako ni jasno, ali te sledi virusa pomenijo, da moški še vedno lahko okužijo svoje partnerje. Je pa študija okrepila zaskrbljenost za stanje preživelih zadnje epidemije hemoragične mrzlice ebole, ki je od konca leta 2013 opustošila zahod Afrike. Za ebolo je zbolelo več kot 28.000 ljudi, umrlo pa jih je več kot 11.000.

Preživeli še leto po obolenju potrebujejo oskrbo
Posebni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije za ebolo Bruce Alyward je ob objavi študije dejal, da se, medtem ko število obolelih z ebolo še vedno upada, številni preživeli in njihovi svojci še kar bojujejo z njenimi posledicami. Povedal je, da je študija dodaten dokaz, da preživeli še od šest do 12 mesecev po obolenju potrebujejo trajno podporo, s katero se bodo lahko soočili z izzivi posledic bolezni in zaščitili partnerje pred morebiti še vedno skritim virusom.

V Gvineji, Sierri Leone in Liberiji je več kot 8.000 moških, ki so preživeli ebolo. Strokovnjaki jih že ves čas pozivajo, naj pri spolnih odnosih uporabljajo kondome, dokler njihova sperma ni dvakrat negativna na ebolo.

Okužba med odnosi z moškim, ki je ebolo prebolel pred šestimi meseci
Že marca letos so raziskovalci objavili študijo, v kateri so opisali primer Liberijke, ki se je z ebolo okužila med spolnimi odnosi s preživelim moškim šest mesecev po tem, ko so mu postavili diagnozo. Do takrat so najdlje vztrajajoči virus v spermi odkrili 82 dni po diagnozi.