Na predlog Sveta za radiodifuzijo in Agencije za komunikacijska omrežja in storitve bodo gledalci do nadaljnjega še naprej lahko prek sobne oziroma strešne antene spremljali programe TV Slovenija v tehniki SD, ki bodo na voljo prek MUX C, a morajo zato ponastaviti sprejemnike. Foto: MMC RTV SLO
Na predlog Sveta za radiodifuzijo in Agencije za komunikacijska omrežja in storitve bodo gledalci do nadaljnjega še naprej lahko prek sobne oziroma strešne antene spremljali programe TV Slovenija v tehniki SD, ki bodo na voljo prek MUX C, a morajo zato ponastaviti sprejemnike. Foto: MMC RTV SLO
"Nenehen tehnični in tehnološki napredek nam omogočata, da vsebine, ki jih pripravljamo v naših spletnih, radijskih in televizijskih uredništvih, ponujamo na najvišji kakovostni ravni in s kar se da veliko pokritostjo," pravi direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Foto: Katja Kodba
Uporabnikom želimo ponujati spremljanje programov RTV Slovenija prek tehnično in tehnološko najboljših poti, pravi Miran Dolenec. Foto: Adrijan Pregelj
Prehod na HD signal

Na predlog Sveta za radiodifuzijo in Agencije za komunikacijska omrežja in storitve bodo gledalci do nadaljnjega še naprej lahko prek sobne oziroma strešne antene spremljali programe TV Slovenija v tehniki SD, ki bodo na voljo prek MUX C, a morajo zato ponastaviti sprejemnike.

Na digitalnem prizemnem omrežju, kjer RTV Slovenija oddaja svoje nacionalne televizijske programe, z 11. junijem 2018 ukinja oddajanje teh programov v SD-tehniki. Da bodo gledalci lahko še naprej prek sobne ali strešne antene spremljali nacionalne programe TV Slovenija v HD-tehniki morajo sprejemnike ponastaviti na HD-signal. Gledalci, ki pa nimajo sprejemnikov za HD-signal, morajo kupiti sodobnejši set top box, ki omogoča sprejem HD-signala ali kupiti nov televizijski aparat.

"Uporabnikom želimo ponujati spremljanje programov RTV Slovenija prek tehnično in tehnološko najboljših poti. Bili smo med prvimi, ki smo v Evropi ugašali analogni televizijski signal, med prvimi, ki smo uvedli radijsko digitalno omrežje DAB+ in veseli me, da tudi pri uvajanju HD-signala prek prizemnega digitalnega omrežja ne zaostajamo," je ob napovedanem oddajanju nacionalnih programov v SD-tehniki povedal Miran Dolenec, vodja Oddajnikov in zvez RTV Slovenija.

"Nenehen tehnični in tehnološki napredek nam omogočata, da vsebine, ki jih pripravljamo v naših spletnih, radijskih in televizijskih uredništvih, ponujamo na najvišji kakovostni ravni in s kar se da veliko pokritostjo. Zato me veseli, da bodo od junija na prizemnem digitalnem omrežju dvema dosedanjima programoma v HD-tehniki dodali še tretji program," je k temu dodal Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slovenija.

S spremembami, ki jih uvaja RTV Slovenija, bodo lahko zdaj gledalci vse tri televizijske programe, to so TV SLO 1, TV SLO 2 in TV SLO 3 spremljali v HD-ločljivosti, Regionalna programa TV Koper/Capodistria in TV Maribor bosta v SD-ločljivosti po 11. juniju vidna na celotnem področju Slovenije.

RTV Slovenija prek prizemnega omrežja MUX A skladno z zakonodajo širi svoje nacionalne in regionalne televizijske programe. S spremembami, ki jih uvaja RTV Slovenija, bodo vsi trije televizijski programi, to je TV SLO 1, TV SLO 2 in TV SLO 3 na voljo v HD-ločljivosti. Do zdaj so bili na voljo hkrati v SD- in HD-ločljivosti programa TV SLO 1 in TV SLO 2, program TV SLO 3 pa le v SD-ločljivosti.
Regionalna programa TV Koper/Capodistria in TV Maribor, ki bosta še naprej oddajana v SD-ločljivosti, pa bosta po novem vidna na celotnem področju, ki ga s signalom pokriva MUX A.

Na začetku delovanja digitalnega omrežja MUX A, ki polno deluje od konca leta 2010, je RTV Slovenija oddajala televizijski program samo z SD-signalom, zaradi hitrih tehnoloških sprememb, zgraditve omrežja MUX C in pa velike ponudbe na trgu televizijskih sprejemnikov, ki omogočajo sprejem HD-signala, pa so že leta 2012 gledalci, ki so spremljali televizijske programe prek DVB-T oddajniške mreže, dobili možnost sprejema televizijskih programov v HD-ločljivosti. RTV Slovenija poleg prizemnega omrežja MUX A, kjer širi signal programov TV Slovenija, upravlja tudi prizemno omrežje MUX C, kjer širi SD-signal komercialnih televizijskih programov. Omrežje MUX C je RTV Slovenija zgradila leta 2013.

Več informacij in odgovorov na najbolj pogosta vprašanja v povezavi s spremljanjem programov RTV Slovenija je na spletni strani DVB-T http://www.rtvslo.si/dvb-t/ oziroma na brezplačni številki 080 28 68.

Prehod na HD signal