Najbolj priljubljen brskalnik ostaja Chrome, ki ima na namiznih in prenosnih računalnikih skupno 51-odstotni delež. Foto: Pixabay
Najbolj priljubljen brskalnik ostaja Chrome, ki ima na namiznih in prenosnih računalnikih skupno 51-odstotni delež. Foto: Pixabay

Po podatkih slovenske agencije za digitalno oglaševanje Iprom se je rast mobilnega dostopa do digitalnih vsebin letos v primerjavi z lanskim letom povečala za devet odstotnih točk na 65 odstotkov.

Najbolj priljubljen brskalnik ostaja Chrome, ki ima na namiznih in prenosnih računalnikih skupno 51-odstotni delež. Firefox ima 24-odstotni delež, Microsoft Internet Explorer 15-odstotni, Microsoft Edge pa šestodstotni delež.

Med operacijskimi sistemi na mobilnih napravah še vedno prevladuje Android (73 odstotkov), je pa analiza pokazala, da se uporaba mobilnih naprav z Androidom rahlo zmanjšuje. Po drugi strani rahlo raste uporaba naprav z operacijskim sistemom iOS, ki ga trenutno uporablja 27 odstotkov uporabnikov.

Na namiznih in prenosnih računalnikih s 95-odstotnim deležem še vedno močno prednjači Windows. V primerjavi z lanskim letom njegov delež sicer ostaja nespremenjen. Najpogostejša različica je Windows 10, ki je imela v primerjavi z lanskim letom sedemodstotno rast. Trenutno ima 47-odstotni delež.

Iprom je raziskavo izvedel na vzorcu 1,57 milijona slovenskih uporabnikov interneta. Po standardu organizacije IAB je zajemala 15,24 milijarde meritvenih zahtevkov.