Za popotovanje Endeavourja so morali posekati par sto dreves. Foto: Reuters
Za popotovanje Endeavourja so morali posekati par sto dreves. Foto: Reuters
Zadnja pot »shuttla« po ulicah LA-ja

Za dvodnevno in 20 kilometrov dolgo pot 78 ton težkega plovila do kalifornijskega Znanstvenega centra so morali na rahlo ogorčenje domačinov posekati okoli 400 dreves in prekiniti električno napeljavo.

Endeavour, ki je v dveh desetletjih svoje kariere preletel 180 milijonov kilometrov, je pred tremi tedni na trupu posebej opremljenega boeinga 747 pristal na losangeleškem mednarodnem letališču.

Vse od takrat je bil parkiran v letališkem hangarju, od koder so ga na visokotehnološkem nosilcu popeljali na njegovo zadnjo pot. Na svoj končni cilj naj bi Endeavour prispel danes popoldne. Pri tem pričakujejo precejšen prometni kaos, težave pa bi znale nastopiti tudi na ovinkih, ko se bo moralo plovilo na par centimetrov stisniti mimo stavb.

Boj za plovila
"Začeli smo odlično," je sporočil vodja Znanstvenega centra Jeffrey Rudolph. "Vse poteka po načrtih, prav tako, kot smo upali. Še vedno imamo pred sabo dolgo pot, a gre za izjemno kompleksno potezo - veliko ljudi dela pri tem in res smo jim hvaležni."

Potem ko je vesoljska agencija Nasa lani končala 30-letni program vesoljskih plovil, se je vrsta ameriških velemest spustila v boj za eno izmed plovil. Enterprise, prototip, ki ni nikdar poletel v vesolje, je zdaj za stalno na ogled na pristajalni stezi Intrepida v New Yorku. Kennedyjev vesoljski center bo obdržal Atlantis, Discovery pa bo na ogled v muzeju v predmestju Washingtona.
Dve plovili sta bili uničeni pri poletu - Challenger je razpadel kmalu po vzletu leta 1986, Columbia pa je razpadla pri vračanju na Zemljo leta 2003. Pri obeh nesrečah so umrli vsi na krovu.

Zadnja pot »shuttla« po ulicah LA-ja