V ozvezdju Tehtnice je skupina astronomov odkrila planet, zelo podoben Zemlji. Foto: EPA
V ozvezdju Tehtnice je skupina astronomov odkrila planet, zelo podoben Zemlji. Foto: EPA

Planet, ki kroži okoli hladne rdeče pritlikavke Gliese 581 v ozvezdju Tehtnice, je petkrat večji od Zemlje. Od našega sončnega sistema je oddaljen več kot 20 svetlobnih let (eno svetlobno leto je enako 9.460.730.472.580,8 kilometrom).

Ugodne temperature za življenje
Vodilni raziskovalec Stephane Udry je pojasnil, da domnevajo, da je povprečna temperatura na planetu od nič do 40 stopinj Celzija, glede na to pa naj bi bila tudi voda na njem v tekočem stanju. Zaradi tega bi lahko proti novoodkritemu planetu poletele vesoljske odprave, ki bi raziskale, ali bi bilo na planetu možno živeti.

Zaradi oddaljenosti planeta je malo verjetno, da bi se kakšna misija proti njemu odpravila v bližnji prihodnosti, vendar pa so zaradi nove pogonske tehnologije znanstveniki optimistični, da bi se to v prihodnosti lahko spremenilo.

Okoli zvezde v trinajstih dneh
Raziskovalci predvidevajo tudi, da je površje na novoodkritem planetu kamnito oziroma prekrito z oceani, podobno kot površina Zemlje. Planet zvezdo, okoli katere se vrti, obkroži v 13 dneh in ji je kar štirinajstkrat bliže kot je Zemlja Soncu. Ker pa je zvezda veliko manjša od Sonca in tako oddaja manj svetlobe, raziskovalci predvidevajo, da bi bilo življenje tam možno.