Asteroid se je Zemlji približal rekordno blizu. Foto: EPA
Asteroid se je Zemlji približal rekordno blizu. Foto: EPA

S tem je bil asteroid bliže našemu planetu kot številni sateliti in veliko bližje kot Mesec. Videti ga je bilo mogoče le z dobrim daljnogledom.

Asteroid 2012 DA14 se je Zemlji približal na oddaljenost približno dvakratnega Zemljinega premera. Toda kot je že pred preletom pojasnil profesor astrofizike na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko dr. Tomaž Zwitter, bo "zanesljivo in popolnoma jasno" zgrešil Zemljo in satelite, ki krožijo okrog nje, in torej ne predstavlja prav nobene grožnje.

Svetla točka na svodu
Kot pojasnjujejo astronomi, je bilo asteroid v jasnem vremenu mogoče videti kot svetlo točko, ki se je premikala ob mirujočem ozadju oddaljenih zvezd. Najbolje so ga lahko videli opazovalci iz vzhodne Evrope, Azije in Avstralije. Pri nas ga je bilo mogoče opaziti na vzhodni strani neba.

Asteroid, ki je mimo Zemlje letel s hitrostjo 7,8 kilometra na sekundo, je največji opažen asteroid, ki se je od začetka meritev tako približal Zemlji. Spada med manjše asteroide.

Naslednje srečanje leta 2046
Po podatkih ameriške vesoljske agencije Nasa asteroid podobne velikosti kot 2012 DA14 v povprečju leti blizu Zemlje vsakih 40 let, zadene pa jo le na vsakih 1.200 let. Naslednje srečanje s tem asteroidom bo leta 2046 in takrat ne bo bližje kot 1,6 milijona kilometrov, še piše portalvvesolje.

Če bi tako velik asteroid dejansko trčil v Zemljo, bi bil učinek podoben bombi z močjo 2,4 megatone. To je dovolj, da bi z zemljo zravnal veliko območje, ne bi pa imel svetovnih katastrofičnih učinkov, je pojasnil Donald Yeomans iz Nase.

Direktor observatorija na Severnem Irskem Mark Bailey pa meni, da bi bile posledice trčenja podobne kot pri predmetu, ki je 30. junija 1908 uničil več kot 2.000 kvadratnih kilometrov gozda v Tunguski v Sibiriji.