Zaradi napak pri zdravljenju prirojene napake stopal in gležnjev prihaja do posledic, ki jih v mnogih primerih popravljajo v tujini, kjer morajo starši stroške kriti sami. Foto: EPA
Zaradi napak pri zdravljenju prirojene napake stopal in gležnjev prihaja do posledic, ki jih v mnogih primerih popravljajo v tujini, kjer morajo starši stroške kriti sami. Foto: EPA

Zdravijo jih po uveljavljeni metodi Ponseti, žal pa, tako vsaj trdijo starši, ki so se združili v skupino za samopomoč, zaradi napak pri zdravljenju, prihaja do posledic, ki jih v mnogih primerih popravljajo v tujini, kjer morajo stroške kriti sami.

Lucas je star pet mesecev. Ob rojstvu sta starša opazila, da je z dečkovim stopalom desne nogice nekaj narobe. "V porodnišnici nihče ni znal povedati, zakaj je Lucasovo stopalo deformirano. Nekdo je rekel, da potrebuje longeto, drugi, da bo potreben mavec, tretji da bodo težavo odpravili s fizioterapijo," pripoveduje Lucasova mama Ana Biondo iz Kamnika. Čez teden dni je dečka pregledal ortoped in postavil diagnozo: ekvinovarus.

Lucasa so začeli zdraviti po metodi Ponseti, v petih tednih pa so mu zamenjali štiri mavce. "Najhuje je, da je bila sinova nogica videti vsak teden huje. In ko smo prišli na četrto mavčenje, je zdravnica povedala, da bo čez teden dni Lucas moral na operacijo," pripoveduje dečkova mama. Ko so sinu sneli četrti mavec, ga je na Ortopedski kliniki pregledal drugi ortoped in ugotovil, da ne gre za klasični ekvinovarus, kot je predtem diagnosticirala njegova kolegica, temveč za atipično obliko te deformacije, ki pa jo je treba zdraviti na drugačen način. To je bil tudi povod, da sta se Lukasova starša odločila, da otroka odpeljeta na zdravljenje v Zagreb.

Emina zgodba
Ema je stara pol leta. Tako kot Lucas se je tudi deklica z Grosupljega rodila z ekvinovarusom. "Ko sem opazila, da je Emina nogica nekam čudna, sem babico vprašala, zakaj. Pa mi je odgovorila, da to ni nič posebnega. Da je vzrok lega v maternici in bodo s fizioterapijo nogico hitro povrnili v prvotno stanje," pripoveduje Emina mamica Tamara Volf Žagar. Bili sta tretji dan v porodnišnici, Emina nogica je bila še vedno »čudna«, zato so jo odnesli na Ortopedsko kliniko, od koder se je vrnila z mavcem na nogi. Kot predvideva Ponsetijeva metoda, so tudi Emi vsak teden zamenjali mavec, mavčenje je trajalo sedem tednov.

Napredka ni bilo
"Nogica je bila kljub zdravljenju še vedno zelo čudna. Ampak zdravnikom sem zaupala," pravi Emina mama. Ko je izvedela, da hčerko čaka operacija, ki jo nameravajo opraviti v splošni anesteziji, pa se je raje odločila za zdravljenje v Zagrebu, kjer dr. Tomislav Đapić, za katerega je zvedela od staršev za samopomoč otrokom z ekvinovarusom, operira novorojenčke v lokalni anesteziji. Odločilne so bile besede ortopedinje v Ljubljani, ki ji je pojasnila, da otrok prejme narkozo, da operacija ni težka, da traja le nekaj minut: " … potem pa je rekla, da je še najhujše čakanje, ali se bo deklica zbudila po narkozi, ali ne. Takrat so mi odpovedale noge in sva se z možem odločila, da bova proučila tudi druge možnosti."

Majina izkušnja je veliko hujša od Anine in Tamarine. Kaj se je zgodilo njenemu otroku, bo povedala v oddaji Posebna ponudba ob 17.20 na 1. programu TV Slovenija, kateri bo o zdravljenju ekvinovarusa govoril tudi predstojnik Ortopedske klinike v Ljubljani dr. Vane Antolič, ki je pripravil konkreten predlog, kako učinkovito urediti to področje. Ne zamudite!

Jasna Krljić Vreg, TV Slovenija