Stanovanjski zakon določa, da je oderuška najemnina za 50 odstotkov višja od povprečne najemnine za primerljivo stanovanje v istem okolju. Foto: Reuters
Stanovanjski zakon določa, da je oderuška najemnina za 50 odstotkov višja od povprečne najemnine za primerljivo stanovanje v istem okolju. Foto: Reuters
Študenti
Jesen je čas, ko se poveča povpraševanje in ponudba na trgu nepremičnin, zlasti najemniških stanovanj. Foto: BoBo
Posebna ponudba

Jesen je čas, ko se poveča povpraševanje in ponudba na trgu nepremičnin, zlasti najemniških stanovanj. Povpraševanje med drugim povečuje naval študentov. Na trgu so pogosto tudi najemodajalci, ki bi stanovanje, vse prej kot vredno človeškega bivanja v njem, oddali po visokih oderuških najemninah. Pa ne le to, ceni dodajo tudi mesečne stroške stanovanja!

Stanje na terenu pokaže resnično sliko nepremičninskega trga. Eden izmed klicev za ogled stanovanja je pokazal resnično podobo ponudbe. Ob prihodu v stanovanje takoj ugotovimo, da ne gre za samostojno garsonjero, kot je pisalo v oglasu, saj si je kopalnico, ki je v precej slabem stanju, treba deliti s še eno osebo, ki živi v sosednji sobi. Najemnina pa je kar 120 evrov višja. In plačilo najemnine? Na roke, brez pogodbe.

Lastniki stanovanj vstopali brez napovedi
Mnogi najemniki opozarjajo, da najemodajalci vstopajo v stanovanja brez najave in v času, ko jih ni v stanovanju. Nekaterim najemnikom celo zapirajo radiatorje in toplo vodo, izklapljajo elektriko in zahtevajo tudi plačilo zavarovanja stanovanja. Dejana denimo, je nekdanji najemodajalec obtožil, da je med enomesečnim potovanjem stanovanje oddajal nekomu tretjemu, zato je ostal brez polovice varščine. Dejan je ogorčen: "Vmes sem šel za en mesec v Ameriko in smo se zmenili, da plačam samo pol najemnine. Potem, ko sem bil v Ameriki, sem dobil elektronsko pošto od najemodajalca, ki je prišel v stanovanje in videl obešeno perilo, ki ga nisem vzel s seboj. Zato me je obtožil, da sem stanovanje naprej oddajal in mi pri varščini ni dal vsega nazaj, ker ni bilo vse tako, kot smo se zmenili."

Najemniki imajo velikokrat težave tudi zaradi spola, nekateri najemodajalci ne sprejemajo fantov, drugi spet ne dovoljujejo, da bi v stanovanju za dva prebival par. Na vprašanje zakaj, nam je ena izmed najemodajalk odgovorila, da ima s pari slabe izkušnje.

Oderuške najemnine, višje za 50 odstotkov od povprečne najemnine
Stanovanjski zakon določa, da je oderuška najemnina za 50 odstotkov višja od povprečne najemnine za primerljivo stanovanje v istem okolju. Zakon tudi določa, da ima lastnik najemnega stanovanja vanj pravico vstopiti dvakrat letno. V najemnino navadno niso vključeni obratovalni stroški, denimo elektrike, vode, ogrevanja. Večino ostalih stvari pa morata najemnik in lastnik stanovanja zapisati v pogodbo. V nasprotnem primeru lahko najemnik na stanovanjskem oddelku svoje občine pri pristojnih vloži zahtevo, da preverijo višino najemnine, ki jo plačuje. Če je bil najemnik resnično oškodovan, lahko na sodišču zahteva nižjo najemnino in vračilo preveč plačane najemnine.

Zakonodaja bolj ščiti najemnike, trdijo najemodajalci
Seveda ima medalja dve plati. Najemodajalci nasprotno od najemnikov menijo, da je zakonodaja napisana tako, da so v mnogih primerih, ko imajo sami težave z najemniki, nezaščiteni. Še posebej v primerih neplačevanja najemnin, ko želijo najemnika izseliti. V takem primeru najemodajalcu ostane le še tožba pred sodiščem. Prenova stanovanjske zakonodaje je nujna, v prid tako najemnikov kot tudi najemodajalcev.

Jasna Krljić Vreg

Posebna ponudba