Število prebežnikov, ki prek Sredozemskega morja nezakonito potujejo iz Turčije v Grčijo, je v aprilu upadlo za 90 odstotkov, je danes sporočila agencija EU-ja za zunanje meje Frontex. Foto: Reuters
Število prebežnikov, ki prek Sredozemskega morja nezakonito potujejo iz Turčije v Grčijo, je v aprilu upadlo za 90 odstotkov, je danes sporočila agencija EU-ja za zunanje meje Frontex. Foto: Reuters
false
Najprej se je poročalo, da je bila večina nazadnje rešenih prebežnikov iz Sirije, a se je izkazalo, da ni tako. Foto: EPA
Italijanska obalna straža rešila več kot 1.000 ljudi

Italijanska obalna straža je s prve ladje rešila 515 ljudi, z druge pa okoli 342, med katerimi je bilo po prvotnih poročilih 150 sirskih beguncev in več kot 40 Iračanov.

Nadaljnji pregled rešenih prebežnikov pa je pokazal, da je na krovu sicer verjetno bilo nekaj Sircev in Iračanov, a je med prebežniki veliko Egipčanov, Somalcev in Eritrejcev, poroča Reuters. "Večina jih ni iz Sirije," je dejala tiskovna predstavnica Visokega komisariata Združenih narodov za begunce Carlotta Sami. Potrdila je sicer, da sta ladji izpluli iz Egipta, in ne iz Libije, ki je običajno izhodišče za morsko pot prebežnikov v Evropo.

Kot je še dejala, je pot iz Egipta zelo dolga in tvegana, med rešenimi prebežniki so bile številne družine z otroki, po morju pa so brezciljno pluli več dni, do enega tedna. Med ljudmi na krovu je bilo več mladoletnikov.

Tiskovni predstavnik Mednarodne organizacije za migracije Flavio di Giacomo je dejal, da je letos v Italijo prispelo okoli 31.000 prebežnikov, med njimi le 26 sirskih državljanov. Večina prebežnikov, ki je prispela v Italijo, je bila iz Afrike.

V Evropo skozi Italijo
Potem ko se je t. i. balkanska pot za prebežnike zaprla, so številni nezakoniti prebežniki spremenili svojo pot v Evropo, saj ne prihajajo več tako množično čez grške otoke, temveč čez Sredozemsko morje v Italijo. Aprila se je število prebežnikov, ki iz Turčije v Grčijo potujejo nezakonito, zmanjšalo za 90 odstotkov, je sporočila agencija EU-ja za zunanje meje Frontex. Prvič po lanskem juniju je v Italijo prispelo več prebežnikov kot na otoke v Egejskem morju.

Marca sta Evropska unija in Turčija sklenili dogovor, da bo Unija nezakonite prebežnike z grških otokov vračala v Turčijo, v zameno pa bo Evropska unija sprejela sirske begunce. Turčija za oskrbo prebežnikov od držav članic EU-ja dobiva finančno pomoč kot tudi zagotovilo o vizumski sprostitvi in nadaljevanju postopnih pogajanj.

Marca so v Grčiji zaznali 26.971 prihodov prebežnikov, januarja pa 67.415. V Italijo je medtem aprila prispelo 8.370 prebežnikov, kar je tudi svojevrsten upad, ugotavlja Frontex. Število prihodov je v primerjavi z marcem upadlo za 13 odstotkov, v primerjavi z lanskim letom pa celo za polovico. Še naprej največ prebežnikov v Italijo prihaja iz Eritreje, Egipta in Nigerije.

Erdogan Zahod obtožil hinavščine
A EU ne želi tako zlahka ugoditi Ankari, ki grozi, da bo odstopila od marčevskega dogovora. Bruselj namreč kot pogoj za odpravo vizumov za turške državljane od partnerice zahteva spremembo protiteroristične zakonodaje, česar ta noče izpolniti. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je tako EU obtožil hinavščine, Zahod pa, da je Turčijo v boju proti skrajni Islamski državi (IS) pustil samo. Ob tem je napovedal, da se Turčija pripravlja na to, da bo sirsko stran meje očistila džihadistov.

Nemška kanclerka Angela Merkel je zavrnila očitke, da se EU z dogovarjanjem glede begunske politike postavlja v preveč odvisen položaj od Turčije. "Evropa se mora naučiti boja proti razlogom za beg in ljudem omogočiti, da jim sploh ne bi bilo treba bežati. S tem smo seveda, kar je zdaj pogosto kritizirano pri dogovoru s Turčijo, v odvisnosti," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA Merklova dejala danes na konferenci o Evropi v Berlinu.

Italijanska obalna straža rešila več kot 1.000 ljudi