Begunce so prepeljali v azilni dom na ljubljanskem Viču. Foto: BoBo
Begunce so prepeljali v azilni dom na ljubljanskem Viču. Foto: BoBo
V Slovenijo prišlo 28 prosilcev za azil
V Slovenijo prispelo 28 beguncev

čije prispela prva skupina beguncev v okviru sheme za solidarnostno prerazporeditev prebežnikov v EU-ju. Gre za 28 beguncev iz Sirije in Iraka, med njimi so tudi družine.

Skupino beguncev so z brniškega letališča odpeljali v azilni dom na Viču v Ljubljani, Po opravljenih postopkih pa bodo družine nastanili v izpostavo azilnega doma v Logatcu, samski moški pa bodo ostali na Viču.

Vsakega prosilca za azil bodo preverjali individualno, je povedala direktorica direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo Nina Gregori, zato ni nujno, da bodo vsem tudi odobrili status. Po pridobitvi statusa bodo vse begunce nastanili v integracijske hiše v Ljubljani in Mariboru, kjer bodo ostali največ 15 mesecev.

Prvi trije meseci so namenjeni uvajalnemu programu integracije, ki ga izvaja Slovenska filantropija. Program, za katerega je namenjenih 480 tisoč evrov, v 75 odstotkih financira evropski sklad. Poleg tega vsaka članica prejme še 6.000 evrov glavarine za vsakega begunca, kar zadošča za kratkotrajno osnovno oskrbo.

Po preteku treh mesecev sledi klasična integracija, kjer se lahko begunci nastanijo tudi pri zasebnih naslovih, pri čemer so upravičeni do 288 evrov nadomestila.

Vse begunce, ki bodo premeščeni v Slovenijo, so že varnostno preverili, so pojasnili na notranjem ministrstvu (MNZ). "Varnostno preverjanje poteka z vsemi pristojnimi službami v Sloveniji. Na podlagi pogovorov s prosilci, tem, kjer je to potrebno, in na podlagi mednarodnega sodelovanja, so pristojni organi izvedeli varnostno preverjanje in ugotovili, da ni nobenega zadržka," je za Radio Slovenija povedal državni sekretar Boštjan Šefic.

V Slovenijo bo sicer letos in v prihodnjem letu iz Italije in Grčije v skladu z vladnim načrtom premeščenih 567 beguncev, prihode pa bodo razdelili na manjše skupine. Prva skupina 40 beguncev naj bi v državo prispela že aprila, a so se postopki zavlekli. Sprejem vseh 567 beguncev bo Slovenijo po besedah Šefica stal osem milijonov evrov.

Italija še ni napotila Eritrejcev
K nam bi po poročanju Radia Slovenija moralo že prispeti tudi deset beguncev iz Eritreje. Kdaj jih bo Italija napotila v Slovenijo, pa za zdaj ni znano. Druga skupina beguncev iz Grčije pa naj bi v Slovenijo prišla po dveh mesecih.

V Slovenijo prišlo 28 prosilcev za azil
V Slovenijo prispelo 28 beguncev