Cerar je povedal, da dokler vztraja Avstrija, mora tudi Slovenija, ki je schengenska država in bo v prihodnjih dneh in tednih postopno, a zanesljivo varovala schengensko mejo. Foto: Reuters
Cerar je povedal, da dokler vztraja Avstrija, mora tudi Slovenija, ki je schengenska država in bo v prihodnjih dneh in tednih postopno, a zanesljivo varovala schengensko mejo. Foto: Reuters
false
Po neuradnih informacijah naj bi k omilitvi ukrepov Slovenijo pozvala Grčija, kjer naj bi bili nezadovoljni zaradi slovenske pobude za krepitev nadzora na makedonsko-grški meji, saj naj bi to osamilo Grčijo in jo preplavilo s prebežniki. Foto: Reuters

Slovenski premier Miro Cerar je imel sprva predvideno dvostransko srečanje z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom, vendar so se jima pridružili tudi nemška kanclerka Angela Merkel, predsedujoči Sveta EU-ja, nizozemski premier Mark Rutte, hrvaški premier Tihomir Orešković in avstrijski kancler Werner Faymann.

Skupni pogovor je bil namenjen temu, kako čim bolje uskladiti dejavnosti na balkanski in srednjeevropski migracijski poti. Poudarili so, da Grčija ne sme ostati osamljena, da potrebuje pomoč in da so vsi pripravljeni pomagati, vendar mora tudi sama storiti bistveno več za ustavitev nedovoljenih migracijskih tokov, je pojasnil Cerar.

Na vprašanje, ali je bila tako kot Avstrija tudi Slovenija pod pritiski, naj preloži ukrepe na meji, je Cerar odgovoril, da so bili tudi njemu predloženi nekateri predlogi, da bi vsaj delno omilili ukrepe, vendar jih ni sprejel, saj mora Slovenija glede na okoliščine, ki jih je sprožila Avstrija, odločno ukrepati. "Vlada je te odločitve sprejela in izvedli jih bomo," je poudaril slovenski premier.

Po uvedbi novega avstrijskega sistema sprejemanja prebežnikov je mejo v Šentilju prestopilo prvih 265 prebežnikov, 130 pa jih na vstop v Avstrijo še čaka, so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU). Postopek sicer teče brez zapletov. Popoldne je napovedan vlak s Hrvaške, s katerim naj bi prišlo nekaj več kot 800 prebežnikov.

Povedal je tudi, da je šlo za kompleksno pogajanje in da je bilo posredovano stališče, da bi bilo dobro, če Slovenija nekoliko omili napovedane ukrepe, kar pa je jasno zavrnil in pojasnil, da dokler vztraja Avstrija, mora tudi Slovenija, ki je schengenska država, in bo v prihodnjih dneh in tednih postopno, a zanesljivo varovala schengensko mejo.

Nezadovoljna Grčija
Po neuradnih informacijah naj bi k omilitvi ukrepov Slovenijo pozvala Grčija, kjer naj bi bili nezadovoljni zaradi slovenske pobude za krepitev nadzora na makedonsko-grški meji, saj naj bi to Grčijo osamilo in jo preplavilo s prebežniki.

Grški premier po Cerarjevih besedah zdaj napoveduje okrepitev grških dejavnosti pri ustavljanju nedovoljenih migracij. Cerar meni, da bosta ravnanje Avstrije in posledično Slovenije močna spodbuda Grčiji, da tudi sama stori več, ob pomoči EU-ja, ki pa jo mora sprejeti.

Slovenski premier je tudi pojasnil, da pri iskanju skupne rešitve ni bilo storjenega veliko novega, ukrepanje Avstrije, ki mu Slovenija sledi, pa je pokazalo, da je treba zdaj resnično preiti od besed k dejanjem. Zelo pomembno je na balkanski in srednjeevropski migracijski poti pokazati, kako je mogoče razumno in pametno sodelovati in ukrepati, je še menil Cerar.