Ministrica poudarja, da je sodelovanje z Avstrijo dobro. Foto: BoBo
Ministrica poudarja, da je sodelovanje z Avstrijo dobro. Foto: BoBo
Slovenija bo zaostrila pogoje za vstop prebežnikov

Ministrica je opozorila, da je treba vse tiste prebežnike, ki samo izkoriščajo prebežniški tok, a do zaščite v EU-ju niso upravičeni, čim prej izločiti. Ob tem je poudarila, da je Avstrija zato že v preteklih dneh napovedala zaostritev meril za vstop prebežnikov, o katerih je bila po besedah notranje ministrice Slovenija pravočasno obveščena.

Ministrica za notranje zadeve je povedala, da se vse države na balkanski prebežniški poti - vključno s Slovenijo - strinjajo, da je treba omogočiti pot tistim, ki so upravičeni do mednarodne zaščite, in na drugi strani izločiti vse, ki izkoriščajo prebežniški tok, da bi uresničili svoje cilje, denimo, da bi prišli do sorodnikov v zahodni Evropi, do dela ali študija. S tem bi po njenih besedah ekonomskim migrantom dali vedeti, da ne morejo priti v EU. S tem pa tudi ublažili hude prebežniške pritiske, ki so se začeli lani.

Vlada je zato sprejela dodatne ukrepe, ki se delijo na tri sklope. Prvi je intenziviranje nadzora schengenske meje, tako da bo dovoljen le vstop prebežnikom, ki imajo formalne možnosti za vstop v Slovenijo. Policija bo zavračala vse ljudi, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop in ne bodo zaprosili za mednarodno zaščito v Sloveniji, je dejala.

Policija je že radikalno zaostrila nadzor in od sobote natančneje preverja dokumente, baze podatkov, državljanstva, jezikovne posebnosti pri prebežnikih … Drug ukrep bo aktivacija vojske. Vlada bo DZ-ju predlagala, da bi vojska lahko izvajala posebna pooblastila od 22. februarja naprej. Vojaki bodo pomagali pri nadzoru meje skupaj s policisti, po načrtu, ki ga bosta skupaj pripravili vojska in policija.

Tretji sklop pa je določitev t. i. varnih držav, torej držav, katerih državljani ne bodo mogli prositi za azil oz. le v izjemnih primerih, ko gre za izredne okoliščine. Na seznamu držav so Alžirija, Albanija, Tunizija, Turčija, Maroko, Bangladeš, Egipt, BiH, Črna Gora, Kosovo, Makedonija in Srbija.

Tudi Hrvaška mora skrbeti za schengen
Notranja ministrica je glede morebitnih težav pri vračanju zavrnjenih prebežnikov Hrvaški povedala, da je dejansko potrebno sodelovanje vseh držav, ne samo Hrvaške. "Treba je upočasniti in zmanjšati migracijski tok," je dejala in opozorila, da se morajo okrepiti ukrepi na zunanji meji EU-ja.

Hrvaška je namreč ena izmed zunanjih meja, prebežniki pa k nam prihajajo čez kar dve zunanji meji EU-ja. Hrvaška mora prenehati s politiko čimprejšnjega prehoda čez njihovo državo, je poudarila in dodala, da mora sosednja država izvajati takšne ukrepe, da schengenski režim ni ogrožen. Pri tem je kot pozitiven primer navedla Makedonijo, ki, čeprav ni v EU-ju, skrbi za preprečevanje nezakonitih prehodov.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Slovenija bo zaostrila pogoje za vstop prebežnikov