Avstrija se je osredotočila na nadzor južne meje, prek severne pa ji je Nemčija januarja vrnila več tisoč prebežnikov. Foto: EPA
Avstrija se je osredotočila na nadzor južne meje, prek severne pa ji je Nemčija januarja vrnila več tisoč prebežnikov. Foto: EPA

Kot piše avstrijski časnik Kronen Zeitung, je avstrijski kancler Werner Faymann še oktobra zatrjeval, da tak scenarij ni mogoč. Medtem ko se avstrijsko notranje in obrambno ministrstvo ukvarjata s tem, kako čim bolj zapreti južno mejo, pa na tisoče t. i. ekonomskih migrantov prihaja v Avstrijo s severozahoda, v petkovem članku na spletu opozarja časopis, ki Nemčiji očita množično vračanje prebežnikov iz Bavarske v Avstrijo.

Na to možnost so opozarjali že jeseni, ko je nemško notranje ministrstvo napovedalo "hiter izgon" ljudi, ki niso upravičeni do azila. Takrat je Faymann zatrdil, da so odnosi z Nemčijo odlični in da tu ne bo nobenih težav, saj nemška kanclerka Angela Merkel "drži besedo".

Kot piše Kronen Zeitung, pa "štiri mesece pozneje aktualne številke notranjega ministrstva kažejo, da Berlin zelo dobro izvaja napovedane hitre izgone v Avstrijo: na dan preprosto pošiljajo nazaj v Zgornjo Avstrijo in na Solnograško od 50 do 200 ekonomskih migrantov iz Maroka, Alžirije, Egipta itd.".

V januarju je Nemčija Avstriji vrnila dnevno povprečno 123 ljudi, februarja pa malo manj. Uradni Dunaj razliko pojasnjuje s tem, da Avstrija zdaj bolje nadzoruje vstopanje prebežnikov na svoji južni meji s Slovenijo, še poroča Kronen Zeitung.