Renzi želi, da tudi druge države EU-ja prevzamejo svoj del prebežnikov. Foto: EPA
Renzi želi, da tudi druge države EU-ja prevzamejo svoj del prebežnikov. Foto: EPA

"Evropi namenjamo 20 milijard evrov, da jih lahko nazaj dobimo 12 milijard. Če nam želijo o prebežnikih pridigati države, kot so Madžarska, Češka in Slovaška, potem naj Italija pove, da sistem ne deluje več," je Renzi povedal za italijanski radio RAI 1.

Na vprašanje, ali je pripravljen uporabiti pravico veta in zrušiti proračun EU-ja, je odvrnil, da zagotovo. Kritičen je bil do evropskih držav, ki so zaprle svoje meje in zavrnile sprejem prosilcev za azil v okviru evropskih kvot. "Če bodo proti prihodom migrantov gradili ograje, lahko pozabijo, da bodo videli italijanski denar. Če ne bodo šli tja migranti, ne bo šel niti denar," je bil oster Renzi.

Italija ječi pod navalom
Na italijansko obalo je sicer letos prispelo že 155.000 prebežnikov, kar je še dodatno obremenilo njihove že tako prezasedene nastanitvene zmogljivosti.

Italijanski finančni minister Pier Carlo Padoan je medtem potrdil, da je italijanska vlada od Evropske komisije prejela pismo, v katerem komisija zahteva pojasnila glede italijanskega proračuna za leto 2017. Ta namreč predvideva primanjkljaj v višini 2,3 odstotka bruto domačega proizvoda.