Otroci brez spremstva so najranljivejša skupina beguncev. Foto: Reuters
Otroci brez spremstva so najranljivejša skupina beguncev. Foto: Reuters

Nastanili so jih v dijaškem domu Srednje gozdarske in lesarske šole, kjer se bo z njimi ukvarjala sedemčlanska strokovna ekipa. V petek se jim bodo pridružili še trije, 1. septembra pa bodo vsi skupaj, družno s slovenskimi vrstniki, sedli v šolske klopi na obeh postojnskih osnovnih šolah.

Na postojnskem centru za socialno delo so se včeraj sešli predstavniki vseh ustanov, ki bodo kakor koli skrbele za mladoletne tujce brez spremstva. Direktorica Patricija Može je po sestanku dejala, da so si izmenjali informacije o vlogi posameznih institucij, vključenih v delo z otroki, in ugotavljali, ali še kjer koli obstajajo kakšne dileme.

Delo bomo prilagodili otrokom
Na obeh osnovnih šolah imajo veliko izkušenj pri delu z begunci z območja nekdanje skupne države in z vključevanjem mladoletnih tujcev iz Centra za tujce v Velikem Otoku, ki niso znali niti besedice slovensko. Ravnateljica Pia De Paulis Debevec je prepričana, da tako število otrok ne bi smelo predstavljati težav: "Seveda pa je delo treba prilagoditi tem otrokom, videli bomo, kaj bo najbolj potrebno, in temu tudi prilagodili program."

Tudi ravnateljica Osnovne šole Antona Globočnika Sabina Ileršič težav ne pričakuje, vseeno pa jo malce skrbi pot do in iz šole: "Če so to otroci brez spremstva, imajo lahko željo srečati se s primarno družino, ki je nekje v Evropi, zato obstaja bojazen, da bi se na poti do dijaškega doma izgubili."

Ministrstvo jim bo omogočilo dodatne ure slovenščine
Na Srednji gozdarski in lesarski šoli pravijo, da bodo naredili vse, da bi se otroci kar najbolje vključili v življenje kraja. Strokovno ekipo bo vodila Dragana Kosič Petrovič, ki ima begunsko izkušnjo za seboj tudi sama. Poudarja, da gre pri vključevanju za popolnoma običajen postopek, če sprejemaš kulturo, v kateri si, in obenem upoštevaš tudi svojo.

Da bi se čim prej premagali jezikovne pregrade, pa jim bo pristojno ministrstvo letno omogočilo dodatnih 20 ur učenja slovenščine.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.