Soba, ki so jo v Dijaškem domu Nova Gorica pripravili za begunce. Foto: Katja Munih
Soba, ki so jo v Dijaškem domu Nova Gorica pripravili za begunce. Foto: Katja Munih

V ponedeljek prihajata v Novo Gorico in Postojno skupini 10 oziroma 11 mladoletnih beguncev brez spremstva. V dijaških domovih jim bodo ponudili prilagojeno strokovno obravnavo in varno nastanitev. Ena deklica je dobila rejniško družino, 7 otrok pa še čaka v azilnem centru.

Začrtani model njihove obravnave oziroma integracije bo morebiti po letu dni preveden v sistemsko skrb za otroke begunce, ki jih bo sprejemala naša država, so predstavniki v projekt vključenih ministrstev povedali na današnji novinarski konferenci v Novi Gorici. V dijaških domovih v Novi Gorici in Postojni bodo mladostniki, fantje, stari od 11 do 17 let, večinoma iz Afganistana, našli varno nastanitev in možnost izobraževanja.

Gre za ranljivo skupino mladih, ki so zelo dovzetni za različne vplive, tudi negativne, poudarja Boštjan Šefic, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve: "Pomembno je, da z njimi delamo načrtno in da imajo vse možnosti za dober in kakovosten razvoj." Pomembno je tudi to, da jih z naklonjenostjo sprejema lokalna skupnost, je prepričan novogoriški župan Matej Arčon: "Prihod teh otrok nam ne sme predstavljati problema, ampak izziv."

Skrbniki zadovoljni z nastanitvijo
Mladostniki, ki prihajajo v Novo Gorico in Postojno, izhajajo iz različnih kulturnih in družbenih okolij. Kot je povedala Stanka Verlič Lunder z ministrstva za izobraževanje, so vsi iz novogoriške skupine kandidati za osnovno šolo za odrasle, zato jih bodo usmerili na Ljudsko univerzo. Enako velja za štiri od enajstih, ki prihajajo v Postojno, sedem mladih pa bodo sprejeli na dveh postojnskih osnovnih šolah.

Z nastanitvami mladostnikov brez spremstva so zadovoljni tudi njihovi zakoniti zastopniki oziroma skrbniki, ki so bili danes na obisku v Novi Gorici in Postojni. V obeh dijaških domovih bodo v naslednjih dneh okrepili tudi strokovne službe, ki bodo delale z novimi stanovalci. K psihosocialni integraciji mladih bodo pomembno prispevale tudi nevladne skupine in druge ustanove iz okolja.