Akcijo je vodila slovenska kriminalistična policija, ki je neposredno sodelovala z mnogimi tujimi varnostnimi organi, kar je bilo izrednega pomena za odkritje te mreže. Foto: MMC RTV SLO
Akcijo je vodila slovenska kriminalistična policija, ki je neposredno sodelovala z mnogimi tujimi varnostnimi organi, kar je bilo izrednega pomena za odkritje te mreže. Foto: MMC RTV SLO
Pripadniki mednarodne združbe so komunicirali z izmišljenimi imeni, preko spleta - še posebej Skypa, imeli pa so tudi naprave za motenje signala in ponarejene potne liste. Dobro organizirana skupina je pridobljeni denar vlagala v nepremičnine in luksuzne avtomobile. Foto: MMC RTV SLO
Balkanski bojevnik: 17 ovadenih

Direktor Uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek je na tiskovni konferenci po veliki mednarodni akciji poudaril, da je v Sloveniji že nekaj časa prioriteta boj proti drogam, saj so število kazenskih ovadb povečali za 40 odstotkov. Trgovina z mamili je že tako na svetovni ravni druga za nafto.

Po večmesečni preiskavi je bila tako končana akcija, v kateri so aretirali 17 ljudi, ki so sodelovali pri tihotapljenju prepovedanih mamil iz Južne Amerike.

Akcijo je vodila slovenska kriminalistična policija, ki je neposredno sodelovala z mnogimi tujimi varnostnimi organi, kar je bilo izrednega pomena za odkritje te mreže. Kot ključno je Jevšek izpostavil sodelovanje s srbskimi in ameriškimi organi pregona. Ob tem je zavrnil navedbe v medijih, da naj bi akcijo vodila ameriška agencija DEA oziroma SOVA.

Kokain skladiščili na območju Milana
Vodja kriminalističnega sektorja PU-ja Ljubljana Branko Japelj je poudaril, da so pridobili informacije o tihotapski združbi v Italije, ki sodeluje tudi s slovenskimi državljani. Ko so kokain pripeljali v Italijo, so jih med drugim skladiščili v Milanu, kjer so jim italijanski kriminalisti mnogokrat zasegli večje količine. Med letoma 2008 in 2009 naj bi po navedbah italijanskih organov ta združba prevzela primat nad trgovino s kokainom na severu Italije.

Pripadniki mednarodne združbe so se sporazumevali z izmišljenimi imeni, prek spleta - še posebej Skypa, imeli pa so tudi naprave za motenje signala in ponarejene potne liste.
Dobro organizirana skupina je pridobljeni denar vlagala v nepremičnine in luksuzne avtomobile.

Na vrhovno tožilstvo je bila podana ovadba proti 17 ljudem, prav tako pa so vložili tudi zahtevek za obvarovanje prodaje nepremičnin.

10-odstotni zaseg je velik uspeh
Večina mamil je bila namenjena za tuji trg, ob tem pa so poudarili, da je uspešna tista policija, ki zaseže okoli 10 odstotkov mamil na določenem ozemlju.

Več informaciji o akciji niso povedali, ker preiskava še poteka.

Balkanski bojevnik: 17 ovadenih