Po večmesečni preiskavi so kriminalisti v akciji Balkanski bojevnik konec maja aretirali 17 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Po večmesečni preiskavi so kriminalisti v akciji Balkanski bojevnik konec maja aretirali 17 ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Na kriminalistični policiji so zanikali navedbe časopisa Dnevnik, da naj bi bile nepravilnosti povezane z akcijo Balkanski bojevnik. Dejali so, da gre za sume nepravilnosti, ki se nanašajo na notranje poslovanje enote, na uporabo službenih vozil in izdelane obračune delovnih ur.

Časopis je pisal, da naj bi bile nepravilnosti povezane tudi z akcijo Balkanski bojevnik, zaradi česar so novembra lani zadržali nadzor nad delom mobilnih kriminalističnih skupin, da ne bi ogrozili omenjene akcije, piše Dnevnik. Svoje navedbe so podkrepili tudi z informacijo, da je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pred dvema tednoma izdala obvezne usmeritve za delo. Tudi zadnjo navedbo so na kriminalistični policiji zanikali in dejali, da je bil nadzor izveden januarja 2010.

Zaradi uhajanja operativnih informacij iz tega kriminalističnega oddelka do osumljencev v operaciji Balkanski bojevnik naj bi policija izpeljala posebno notranjo zaščitno operacijo in zamenjala vodjo tega oddelka (na policiji sicer pravijo,da je bil prerazporejen z njegovim soglasjem in da ni izpolnjeval pogojev za ta položaj).

Nadzor izveden šele po aretacijah v akciji Balkanski bojevnik
Časopis je trdil, da so nadzor lahko izvedli po aretaciji Dragana Tošića v akciji Balkanski bojevnik (gre za akcijo v zvezi s trgovino z mamili, aretirali so 17 ljudi, od tega jih je 11 še vedno v priporu), da preiskava ne bi bila ogrožena. Na podlagi ugotovitev naj bi je ministrstvo nato izdalo obvezna navodila.

Iz teh je razvidno, da je nadzor pokazal sume kaznivih dejanj, še piše Dnevnik. Posebej je namreč zapisano, da je treba ugotovljene nepravilnosti obravnavati v predkazenskem postopku in disciplinskih postopkih. Ugotovili naj bi tudi nespoštovanje predpisov glede dela prek polnega delovnega časa, povračila stroškov, ureditve pripravljenosti na domu in neustrezno uporabo službenih vozil. Poleg tega so se težave pojavljale še pri aretacijah oseb, odvzemu predmetov in predajanju teh drugim policijskim enotam.

Osumljena dva kriminalista
Storitve kaznivih dejanj sta, kot so pojasnili na policiji, osumljeni dve osebi s policijskimi pooblastili - gre za pripadnika mobilnega kriminalističnega oddelka. Policija zoper kriminalista še ni ukrepala, o tem pa je že obvestila vrhovno državno tožilstvo.