Kokainska zgodba Balkanski bojevnik dobiva nove razsežnosti. Foto: MMC RTV SLO
Kokainska zgodba Balkanski bojevnik dobiva nove razsežnosti. Foto: MMC RTV SLO
Darko Šarić
Darko Šarić - ga poznajo tudi slovenski podjetniki? Foto: MMC RTV SLO

Preiskovalna sodnica je že petega julija na podlagi zahteve za preiskavo omenjene skupine izdala sklep o uvedbi kazenske preiskave, kar pomeni, da je kazenski postopek zoper Dragana Tošića, ki naj bi vodil slovenski del narkokartela Darka Šarića, in preostalim začel teči tudi uradno.
Obdolženci v zaporu oz. hišnem priporu vsaj do konca avgusta
Vsi obdolženi so se na to pritožili, Tošićev odvetnik Janez Koščak pa je prejšnji teden poudaril, da se med čakanjem na odločitev sodišča že opravljajo določena preiskovalna dejanja.

Po končani preiskavi bo sodišče spis poslalo tožilstvu, kjer se bodo odločili, ali vložiti obtožnico ali ne, Tošić in drugi pa bodo v priporu ali hišnem priporu ostali vsaj do konca avgusta.

Slovensko podjetje sodeluje s Šarićevimi sodelavci
Medtem pa se pojavlja vse več indicev, da je klan t. i. srbskega kokainskega kralja Darka Šarića povezan s številnimi podjetji, s katerimi sodelujejo slovenske družbe. STA in srbski center za preiskovalno novinarstvo NUNS sta namreč s pomočjo pridobljenih dokumentov izvedela, da slovensko gradbeno podjetje Premex International, ki je med drugim v Beogradu gradilo Mercator center, posredno sodeluje z enim izmed domnevnih Šarićevih sodelavcev.

Iz dokumentov je razvidno, da je Remex international 77-odstotni lastnik srbskega gradbenega, trgovskega in transportnega podjetja Vorex-inženjering, ta pa je solastnik podjetja Adriacoop iz Beograda. V upravi te družbe sedi direktor družbe Municipium S - podjetja, ki je domnevno v Šarićevi lasti - Nebojša Jastrović.

Kolega s Šarićem in Subotičem
Jastrovič je Šarićev sošolec iz osnovne šole, neposredno pa se ga povezuje tudi z "balkanskim trobačnim kraljem" Stankom Subotičem Canetom. Ta naj bi po poročanju srbskih medijev s tihotapljenjem cigaret zaslužil več sto milijonov evrov, kar ga uvršča na lestvico najbogatejših Srbov.

Jestrović sicer ni opravljal le funkcij v Muncipiumu S, čigar manjši lastnik naj bi bil, in v številnih drugih podjetjih, temveč je bil tudi direktor družbe Futura Plus, ki je v lasti Subotića. Pred nedavnim naj bi se predal policiji, srbsko tožilstvo pa naj bi ga med drugim sumilo sodelovanja v organiziranem kriminalu.

Režek: Vse, kar vem, vem iz medijev
Direktor podjetja Remex International Martin Režek, sicer stric Vesne Južna, žene enega najbogatejših Slovencev, Darija Južne, je potrdil 45-odstotno lastništvo Adriacoopa. Hkrati je dejal, da Jestrovića tudi osebno pozna, vendar je zanikal, da bi o njegovih povezavah s Šarićem kar koli vedel. Dejal je, da je vse izvedel iz medijev.