Obtoženi brigadir Zupan je povedal, da se je Walter Wolf pojavil v več zgodbah, denimo pri modernizaciji tankov, pa tudi v zgodbi z osemkolesniki. Foto: BoBo
Obtoženi brigadir Zupan je povedal, da se je Walter Wolf pojavil v več zgodbah, denimo pri modernizaciji tankov, pa tudi v zgodbi z osemkolesniki. Foto: BoBo

Zupan je še povedal, da je bilo tako denimo tudi pri nakupu transportnega letala, ko se je odločalo, ali se bo kupilo špansko ali italijansko, "pa še za kaj drugega". Potrdil je tudi, da je ocena, ki se pojavlja v zaseženih elektronskih sporočilih, da bo odločitev za nakup oklepnikov v 70 odstotkih politična, tehnična pa le v 30, njegova. A kot pravi, so avtorji sporočil verjetno manipulirali z njegovim osebnim mnenjem.

Iz zasežene dokumentacije namreč izhaja, da je bil Zupan tisti, ki je ocenil, da bo odločitev v 70 odstotkih politična, vendar naj bi to bilo le njegovo mišljenje. Soobtoženi Jure Cekuta in posrednik za Patrio Hans Wolfgang Riedl pa bi to od njega lahko slišala le na kosilu januarja 2005. Zupan je namreč potrdil, da je kosilo bilo.

Cekuta je bil nepošten do svoje države
Zupan je tudi ocenil lobiranje Cekute v času, ko si je Patria prizadevala pridobiti posel. Po njegovem mnenju tisto, kar je Cekuta naredil, "ni vredno počenega groša". Iz dokumentacije v sodnem spisu je namreč razvidno, da delo Cekute "ni vredno nič", saj je bila večina podatkov javnih, ostalo pa so "razgovori v gostilni" in "manipuliranje k resnici". Cekuta je po Zupanovih besedah "ekstremno dobro manipuliral z naročniki in skrajno nepošteno ravnal do svoje države".

Bistveno pa je, da je Cekuta odgovorne v Patrii prepričal, da je s prihodom vlade Janeza Janše obstajala možnost, da naročila za izdelavo osemkolesnikov ne bo dobila Sistemska tehnika oziroma Steyr Daimler Puch. Kot je nadaljeval, je bil Cekuta le "ena linija" in je "pristavil lonček", druga linija pa je bila močnejša.

Wolf je imel večji vpliv kot Cekuta
Tukaj je omenil, da je poslovneža Walterja Wolfa videl že leta 1992 v prostorih izraelskega obrambnega ministrstva, kamor je potovala delegacija slovenskega obrambnega resorja. Nato pa se je Wolf po njegovih besedah pojavil v več zgodbah, denimo pri posodobitvi tankov, pa tudi v zgodbi z osemkolesniki. Zupan zato ocenjuje, da je imel Wolf večji vpliv kot Cekuta.

Zupan je danes svoj zagovor končal. Sojenje se nadaljuje prihodnjo sredo, ko je na vrsti Cekuta, ki naj bi Zupana napeljal k zlorabi položaja.