Patria je Sloveniji prodala 135 osemkolesnikov, Hrvaški pa 84. Foto: BoBo
Patria je Sloveniji prodala 135 osemkolesnikov, Hrvaški pa 84. Foto: BoBo

Sojenje šestim nekdanjim vodilnim možem finskega orožarskega podjetja Patria, ki so obtoženi podkupovanja pri prodaji 135 osemkolesnikov Sloveniji za 278 milijonov evrov leta 2006, se je v finskem kraju Hämeenlinna začelo 20. avgusta. Na zatožno klop so sedli nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, zastopnik koncerna za Slovenijo Reijo Niitynen, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles, ki je bil tudi izvršni vodja projekta, Heikki Hulkkonen, glavni finančni direktor Kai Nurmio ter direktorja prodaje in trženja Tuomas Korpi in Jarmo Puputti.

Razen Puputtija so vsi obtoženi podkupovanja javnih uslužbencev v Sloveniji oz. oseb, ki so vplivale na nakup 135 osemkolesnikov za Slovensko vojsko. Za Wiitakorpija, Niitynena, Hulkkonena in Korpija je tožilec Jukka Rappe zahteval dve leti in pol zapora, za Nurmija pa eno leto pogojne zaporne kazni. Obtoženi so vse obtožbe zavrnili.

Šesterica je podkupovanja obtožena tudi pri prodaji 84 osemkolesnikov Hrvaški v skupni vrednosti 112 milijonov evrov, ko naj bi bilo prek posrednikov na Hrvaško izplačanih za 1,5 milijona evrov podkupnine. Med prejemniki podkupnine se omenjata tudi prejšnji hrvaški predsednik Stipe Mesić in nekdanji direktor podjetja Đuro Đaković Bartol Jerković, ki zanikata vse obtožbe.

Zdaj, ko je prič manj, naj bi bila tožilstvo in obramba za sklepne besede na vrsti 4. in 10. oktobra, je poročala finska tiskovna agencija STT.

Obramba je s seznama prič, ki bi jih želela zaslišati, umaknila Slovence Ivana Črnkoviča, Walterja Wolfa, Toneta Krkoviča, Janeza Janšo, Jureta Cekuto in Petra Zupana. Jože Zagožen je umrl. Po prvotnem načrtu naj bi se sicer sojenje končalo 24. oktobra.

Zatem naj bi se začel še hrvaški del procesa, kjer pa je urnik sojenja treba še določiti in ga uskladiti med vsemi akterji, od sodnikov, tožilcev do odvetnikov in obtoženih, skupno okoli 20 oseb. Hrvaški del naj bi se začel čim prej po koncu slovenskega, je še poročal STT.

Po načrtih finskega tožilstva naj bi se tudi hrvaški del procesa sklenil nekje konec februarja ali na začetku marca prihodnje leto. Sodba naj bi sledila konec pomladi, še piše STT.

V Sloveniji več nepravnomočnih sodb
Sojenje zaradi podkupovalne afere je že dočakalo epilog na prvi stopnji v Sloveniji in Avstriji. Junija je sodišče v Ljubljani obsodilo nekdanjega premierja Janeza Janšo na dve leti zapora, direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa na 22 mesecev zaporne kazni. Sodišče na Dunaju je obsodilo posrednika v poslu, Hansa Wolfganga Riedla. Sodbe še niso pravnomočne.