Slikar Jure Cekuta, ki je obtožen napeljevanja k zlorabi uradnega položaja v t. i. zadevi Patria II, je bil pred začetkom sojenja precej redkobeseden. Foto: BoBo
Slikar Jure Cekuta, ki je obtožen napeljevanja k zlorabi uradnega položaja v t. i. zadevi Patria II, je bil pred začetkom sojenja precej redkobeseden. Foto: BoBo
Še drugo sojenje v zadevi Patria

Petru Zupanu, ki je v času, ko naj bi se zgodilo kaznivo dejanje, vodil temeljne razvojne programe na ministrstvu za obrambo, tožilec Andrej Ferlinc očita, da naj bi Juretu Cekuti posredoval zaupne podatke o nakupu osemkolesnikov, ta pa naj bi jih nato posredoval Patriinemu zunanjemu sodelavcu in posredniku Hansu Wolfgangu Riedlu.

Zupan pa meni, da te obtožbe niso dokazljive, in je zato prepričan o oprostilni sodbi. V svojem zagovoru je povedal, da ljudem, ki so omenjeni v obtožnici, ni nikoli posredoval podatkov, temveč je vedno delal v skladu z zakoni in prejetimi ukazi. Zatrdil je tudi, da nikoli ni predal nobenega dokumenta ljudem, ki niso bili v obrambnem sistemu, še posebej ne Cekuti, s katerim sta bila znanca.

Zupan je tudi povedal, da dokumentov o nakupu oklepnikov Cekuti in naprej Patrii ni mogel posredovati on, saj jih je Patria imela prej, kot jih je dobil sam. Zupan zato meni, da je Cekuta znanstvo z njim zlorabil in Patrii prikazoval lažne stike z njim, da bi upravičil svoj zaslužek.

Sicer pa Zupana bremeni tudi dokument, ki ga je napisal lastnoročno in so ga preiskovalci odkrili v Patrii. V dokumentu je podrobno opisano, kako bo Slovenija vodila nakup oklepnikov. Zupan je dejal, da gre za dokument, ki je nastal med sestankom na ministrstvu, ne ve pa, kako se je znašel v rokah Patrie.

Zagovor Cekute bo na vrsti 20. novembra. Cekuta je pred narokom na vprašanja novinarjev večinoma odgovarjal z besedami, da nima komentarja. Zgovornejši od Cekute je bil njegov odvetnik Matjaž Pajk, ki pričakuje, da bo dokazni postopek v tej zadevi potekal drugače kot v zadevi Patria I, saj naj bi šlo za drugačno očitano kaznivo dejanje.

Zupan je obtožen kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, Cekuta pa napeljevanja k temu dejanju, za kar jima grozi do osem let zapora.

Še drugo sojenje v zadevi Patria