Zagovornik Ivana Zidarja Boštjan Penko je potrdil, da se Zidar tudi tokrat ne bo udeležil obravnave. Foto: MMC RTV SLO
Zagovornik Ivana Zidarja Boštjan Penko je potrdil, da se Zidar tudi tokrat ne bo udeležil obravnave. Foto: MMC RTV SLO

Iz enega izmed prisluhov z začetka leta 2008 med Tomažem Žibertom in neznano osebo je bilo mogoče slišati, da bodo naslednji dan oddali ponudbo, ki bo seveda najnižja. V nadaljevanju je pogovor potekal tudi o nepremičninah, kličoči pa je povedal, da ima za Žiberta na voljo eno stanovanje, če bo ta to želel.

Popravek: Janez Janša ni nikoli lobiral za Gradis Celje
Nekdanji predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša ni nikoli lobiral za podjetje Gradis Celje niti v projektu kontrolnega stolpa niti v kateremkoli drugem projektu. Nikoli tudi ni bil v stikih z nikomer iz Gradisa. Zapisane trditve zato odločno zavračamo.

V enem izmed pogovorov se Borut Farčnik in Tomaž Žibert pogovarjata tudi o projektu parka na Pokljuki, kjer naj bi po besedah Farčnika imeli težave z dokumentacijo, a so jim dali dodaten rok dopolnitev. Pogovor se konča z Žibertovimi besedami: "Politika je očitno na naši strani." Farčnik pa odvrne: "Ja, to je."

Janša lobiral za Gradis Celje?
Žibert se je nato iz pogovora v pogovor bolj jezil na Vegrad, ki mu je poslal neustrezno ponudbo. Najbolj ga je jezilo to, da "je bilo vse točno povedano", a ponudba še vedno ni bila popolna. "Kaj naj zdaj naredim, če so butlji?" se je pridušal. Sogovorniku je pojasnil, da sicer obstaja možnost, da se ponudbo še isti dan dopolni, izvirnik, ki ga je imel on, pa uniči in zamenja z novim. A je dejal, da za to "potrebuje motivacijo", češ da je tako v poslovnem svetu. Pozneje sta se Žibert in Ivan Kroflič dogovorila, da se Žibert in Hilda Tovšak srečata v kranjskem nakupovalnem središču, kjer naj bi uskladila ponudbo.

Pogovor v enem od prisluhov je nanesel tudi na medijske objave o projektu kontrolnega stolpa, pri čemer je eden od sogovornikov omenil, naj bi v imenu Gradisa Celje za projekt lobirala tudi Darko Njavro in Janez Janša, poleg tega pa naj bi si SCT, Gradis in primorje takrat kar "podajali kljuko od kabineta".

Sodnica je ob koncu obravnave pojasnila, da odgovora ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal glede poziva k razrešitvi molčečnosti kriminalista Roberta Slodeja, še ni prišel. So pa z ministrstva za notranje zadeve sporočili, da so poziv prejeli 4. maja.

V torek o analizi in pripravi ponudb za gradnjo letališkega stolpa
Večina prisluhov, ki so jih predvajali na torkovi obravnavi, se je nanašala predvsem na analizo in pripravo ponudb za gradnjo letališkega stolpa na Brniku, nekaj pa se jih je navezovalo tudi na dogovarjanje za sestanek, na katerem naj bi se sogovorniki dogovorili glede poprave terminskega načrta gradnje.

Zagovorniki obtoženih so pred začetkom glavne obravnave opozarjali, da so kriminalisti nezakonito pridobili dokazne prisluhe o domnevnem dogovarjanju za pridobitev posla za gradnjo kontrolnega zračnega stolpa na Brniku. Višje sodišče je pozneje potrdilo odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča in zavrnilo zahtevo zagovornikov po izločitvi prisluhov.

Zidar se obravnave ne bo udeležil
Eden izmed zagovornikov Ivana Zidarja Boštjan Penko je pojasnil, da je Zidar zaradi zdravstvenih razlogov še vedno izločen iz postopka, zato se tudi danes ni udeležil obravnave. Kot je dejal Penko, se Zidar še vedno zdravi na domu, temu pa bo sledilo zdravljenje v zdravilišču.

Penko je dodal, da se bo ob združenju postopkov, ko bo Zidar znova navzoč na obravnavah, ponovilo prikazovanje vseh dokaznih gradiv, ki Zidarju zaradi odsotnosti niso bila predstavljena. Sodnica Vesna Podjed je Zidarja zaradi odsotnosti iz zdravstvenih razlogov sicer že pred mesecem dni izločila iz postopka.

V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.