V enem izmed prisluhov
V enem izmed prisluhov "Lumpi I." sta sogovornika govorila predvsem o analizi ponudb za razpis in Vegradovih referencah ter o njihovih izkušnjah pri gradnji stolpov in dimnikov. Tožilka je potrdila, da naj bi bil eden izmed njiju Zidar. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Sodišče ni navajalo imen sogovornikov v prisluhih, ampak le njihove telefonske številke. A kljub temu je po besedah tožilke Bojane Podgorelec iz prisluhov jasno razvidno, med katerimi osebami so potekali telefonski pogovori. Predvajani so bili prisluhi z naslovi "Lumpi I.", "Crni I." "Steza I." in del prisluhov "Fraca I."

V enem izmed prisluhov "Lumpi I." sta sogovornika govorila predvsem o analizi ponudb za razpis in Vegradovih referencah ter o njihovih izkušnjah pri gradnji stolpov in dimnikov. Tožilka je potrdila, da naj bi bil eden izmed sogovornikov Zidar. Sogovornika sta v pogovoru, posnetem konec decembra 2007, tudi večkrat poudarila, da "če se jutri odloča, so vse ponudbe že analizirane in mora biti predlog že narejen".

"Kdo bo gradil, Celjani ali Primorci?"
Pogovarjala sta se tudi, ali je bil javni razpis za gradnjo stolpa na Brniku "v skladu z zakonom". Eden izmed sogovornikov je zatrdil, da "je bilo odpiranje ponudb zaključeno v 15 minutah, ponudbe pa so bile prebrane zelo na hitro".

Prisluhi z naslovom "Crni I." in "Steza I." so se nanašali predvsem na pogovore o sestanku, na katerem naj bi popravili terminski načrt, v enem izmed prisluhov pa sta se neimenovana sogovornika spraševala tudi, ali se o gradnji pogovarjajo "s Celjani ali Primorci".

Zidarja znova ni bilo
Kot je znano, so v zadevi Čista lopata Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.

Obtoženi Zidar je sicer zaradi zdravstvenih razlogov še vedno izločen iz postopka in se tudi tokrat ni udeležil obravnave.