Sodna izvedenka pri pregledu izolirnega traku ni našla bioloških sledi Poplaza, ampak biološko sled neznane osebe. Foto: MMC RTV SLO
Sodna izvedenka pri pregledu izolirnega traku ni našla bioloških sledi Poplaza, ampak biološko sled neznane osebe. Foto: MMC RTV SLO

Sodnica celjskega okrožnega sodišča Jožica Arh Petkovič je po obravnavi 50-letnega Bojana Poplaza, obtoženega, da je septembra lani na vhodna vrata Vegrada v Velenju nastavil ročno bombo, sprejela sklep o odpravi pripora, ki pa ga bodo nadomestili s hišnim priporom. Poplaz dejanje zanika.

Izolirni trak je do izvedenke prišel umazan
Na sojenju pa se je pojavilo še nekaj "zapletov". Medtem ko so izvedenci nacionalnega forenzičnega laboratorija trdili, da so na izolirnem traku, s katerim je bila bomba pritrjena na vrata, našli biološke sledi in da je ena izmed njih Poplazova, sodna izvedenka Irena Zupanič Pajnič z Inštituta za sodno medicino Poplazovih sledi ni zasledila.

Po besedah izvedenke je bil izolirni trak, ki ga je dobila v obdelavo, umazan in mogoče je, da so sledovi na njem zakrili Poplazove sledi. Do naslednje obravnave, ki je predvidena za 24. junij, bo morala Zupanič Pajnič svoje mnenje dopolniti, nacionalni forenzični laboratorij pa ji mora poslati ekstrakt izolata, na katerem naj bi bile najdene Poplazove sledi.

Posnetki kamer ne bodo veljali?
Sodnica je povedala tudi, da so bili videoposnetki nadzorne kamere nad vhodnimi vrati Vegrada, na katerih je posnet storilec kaznivega dejanja, pridobljeni na nezakonit način, saj podjetje, ki je nadzor opravljalo, zanj ni imelo potrebnih dovoljenj. Ali bodo ti posnetki zato izločeni iz dokaznega postopka, za zdaj ni znano.