Po mnenju okrajnega sodišča v Velenju je vsebina tvita, ki ga je na družbenem omrežju Twitter objavil Janez Janša, presegla okvire svobode govora. Foto: BoBo
Po mnenju okrajnega sodišča v Velenju je vsebina tvita, ki ga je na družbenem omrežju Twitter objavil Janez Janša, presegla okvire svobode govora. Foto: BoBo

Kot je znano, sta novinarki RTV Slovenija Mojca Šetinc Pašek in Eugenija Carl odškodninsko tožili predsednika SDS-a Janeza Janšo. Povod za tožbo je bila objava na družbenem omrežju Twitter, v kateri je Janša zapisal: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C im Mojce PŠ. Eno za 30€, drugo za 35€. #ZvodnikMilan."

Velenjsko okrožno sodišče, ki je z zamudno sodbo pritrdilo Mojci Šetinc Pašek, je med drugim v sodbi ugotovilo, da je bil ta zapis žaljiv že sam po sebi - ne glede na to, kdo ga je napisal, s kakšnim namenom in na koga se nanaša. Sodišče je nadalje ocenilo, da vsebina zapisa izrazito izstopa iz okvirov svobode govora, saj ta pravica ne sme posegati v sfero ustavno zagotovljene duševne celovitosti in osebnega dostojanstva druge osebe.

Janša ni prevzel sodne pošiljke
Trenutno še teče 15-dnevni rok, v okviru katerega se je mogoče pritožiti na zamudno sodbo, vendar sodbe vsebinsko ni mogoče izpodbijati. Zamudno sodbo je sodišče izreklo, ker Janša ni v 30-dnevnem roku odgovoril na tožbo. Janša pa bo poleg zahtevane odškodnine moral Mojci Šetinc Pašek povrniti še 513 evrov pravdnih stroškov.

Ob tem v sodbi piše, da vročevalec sodne pošiljke s pozivom na odgovor ni mogel osebno izročiti niti Janši niti drugemu odraslemu članu njegovega gospodinjstva. Tako mu je vročevalec 17. avgusta pustil obvestilo, naj pošiljko prevzame v 15 dneh, česar Janša ni storil. Po preteku roka za prevzem pa mu vročevalec ovojnice ni mogel pustiti v hišnem nabiralniku, saj je ta premajhen.

Eugenija Carl še čaka na sodbo v njeni odškodninski tožbi, obe novinarki pa Janšo zaradi žaljivega tvita tožita tudi kazensko. V tej zadevi je senat celjskega okrožnega sodišča že septembra zavrnil Janšev ugovor in ocenil, da obstaja utemeljen sum storitve kaznivega dejanja razžalitve.