Senat celjskega okrožnega sodišča je zavrnil ugovor Janeza Janše zoper zasebno tožbo novinark TV Slovenija Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek. Foto: BoBo
Senat celjskega okrožnega sodišča je zavrnil ugovor Janeza Janše zoper zasebno tožbo novinark TV Slovenija Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek. Foto: BoBo

Janša je na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 EUR, drugo za 35 EUR #ZvodnikMilan." S tem se je odzval na objavo prispevka novinarke Eugenije Carl o povečevanju nestrpnosti do tujcev in članstvu vidnih članov SDS-a v tovrstnih skupinah na družbenem omrežju Facebook.

Novinarki TV Slovenija sta zoper Janšo vložili zasebno tožbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja razžalitve. Janša je v ugovoru na tožbo zapisal, da je bilo dejanje storjeno pri opravljanju politične dejavnosti, v okviru katere se je "provokativno odzval na poročanje". Po mnenju Janše je Eugenija Carl kot novinarka javna oseba in kot taka podvržena širši meji posega v čast in dobro ime. Janša je ob tem dodal, da bi sodišče moralo sporni tvit obravnavati v kontekstu resne kritike novinarskega dela.

Senat presodil, da obstaja utemeljen sum
A senat se z Janšo ni strinjal. Po mnenju senata Janša s tvitom ni prispeval k javni razpravi, temveč je bil tvit namenjen izključno napadu na čast in dobro ime tožnice. Pri tem se je senat skliceval na odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Tammer proti Estoniji, kjer je presodilo, da svoboda izražanja ne more obsegati grobih, žaljivih in nepotrebnih napadov na človekovo dostojanstvo.

Po mnenju senata obstaja utemeljen sum, da je Janša storil kaznivo dejanje razžalitve, o morebitni krivdi pa bo sodišče odločalo v nadaljnjem postopku. Obe novinarki pa sta zoper Janšo zaradi zapisa na družbenem omrežju Twitter vložili tudi odškodninsko tožbo, s katero zahtevata 10 tisoč evrov odškodnine.