Janša se bo zaradi obtožbe o razžalitvi moral pravdati. Foto: BoBo/Borut Živulović
Janša se bo zaradi obtožbe o razžalitvi moral pravdati. Foto: BoBo/Borut Živulović


Gre za kazensko tožbo, ki sta jo zoper Janšo vložili novinarki Televizije Slovenija Mojca Šetinc Pašek in Eugenija Carl.

Mandatno-volilna komisija je najprej 13. oktobra na delno zaprti seji odločala o tem, ali naj Janši podeli poslansko imuniteto v kazenski zadevi, ki se je zoper njega začela pred celjskim okrožnim sodiščem, zdaj pa je o tem odločil še DZ.
Senat sodišča je namreč zavrnil ugovor Janše v zasebni kazenski tožbi, ki sta jo zoper njega vložili Šetinc Paškova in Carlova. S to odločitvijo sodišča pa je obtožba, ki se nanaša na Janšev zapis o "odsluženih prostitutkah" na Twitterju, pravnomočna in se sojenje lahko začne.

Prvak SDS-a Janša se je branil, da sta novinarki javni osebi, ki morata prenesti večjo kritiko, in da je šlo za političen odgovor in provokacijo. Sodišče pa je v zavrnitvi ugovora presodilo, da ima tvit vse zakonske znake kaznivega dejanja. Iz vsebine zapisa in predvsem načina izražanja so sodniki sklepali, da nima opraviti ne s političnim delovanjem ne z resno kritiko novinarskega dela. Do zdaj zbrani dokazi po mnenju sodišča tako v zadostni meri potrjujejo utemeljen sum, da je Janša storil kaznivo dejanje žalitve.