Tožilstvo za slikarja Jureta Cekuto predlaga štiri leta in pol zaporne kazni, sodišče pa je temu predlogu skoraj v celoti sledilo in mu prisodilo le mesec dni zapora manj. Petru Zupanu pa je prisodilo poltretje leto za rešetkami. Foto: BoBo
Tožilstvo za slikarja Jureta Cekuto predlaga štiri leta in pol zaporne kazni, sodišče pa je temu predlogu skoraj v celoti sledilo in mu prisodilo le mesec dni zapora manj. Petru Zupanu pa je prisodilo poltretje leto za rešetkami. Foto: BoBo

Vaše delo je bilo tajno in ni bilo povezano z oglaševanjem. Vaše delo je bilo pridobivanje podatkov, do katerih Patria ni mogla. Izdani računi Patrie za domnevno oglaševanje imajo lažno osnovo. Gospod Cekuta, vaš zagovor je bil neprepričljiv in meji na neresnost.

Sodnica Dejana Fekonja obtoženemu Cekuti
Peter Zupan
Podatkov, da bi tudi Zupan kaj služil, ni, a po mnenju sodnice je ravnal iz koristoljubja že zato, ker je s prijateljskimi uslugami poskrbel, da je služil nekdo drug. Foto: BoBo
Cekuta in Zupan sta sicer že sporočila, da se bosta na sodbo, s katero sta bila spoznana za kriva, pritožila. Foto: BoBo
Obsodba Cekute in Zupana v zadevi Patria 2

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je sicer za slikarja Cekuto predlagal štiri leta in pol zapora, za upokojenega brigadirja Zupana pa dve leti in osem mesecev.

Oba sta dobila še stranske denarne kazni - Cekuta 30.000 evrov in - če bo sodba pravnomočna - tudi odvzem 460.875 evrov, kolikor naj bi jih pridobil na podlagi kaznivega dejanja, Zupan pa bo moral plačati 15.000 evrov, je prek Twitterja sporočila novinarka TV Slovenija Nataša Markovič.

"Vaše delo je bilo tajno in ni bilo povezano z oglaševanjem. Vaše delo je bilo pridobivanje podatkov, do katerih Patria ni mogla. Izdani računi Patrie za domnevno oglaševanje imajo lažno osnovo. Gospod Cekuta, vaš zagovor je bil neprepričljiv in meji na neresnost," besede sodnice povzema Markovičeva.

Denarna nagrada Cekuti
Sodišče je tako potrdilo obtožbe tožilstva, da je Zupan kot uslužbenec ministrstva za obrambo (Mors) med 3. in 13. junijem 2005 Cekuti pred objavo razpisa in brez pooblastila Morsa predal dokumente v povezavi s projektom bojnih vozil, ki niso bili javno dostopni in javno objavljeni. Šlo je za podatke, da namerava Slovenija nabaviti 150 bojnih vozil v obdobju med letoma 2006 in 2011, svoj prispevek pa bo morala dati tudi lokalna proizvodnja - Patria je bila s tem konkurenčnejša in je imela več časa za pripravo ponudbe, je ocenil sodni senat.

Te dokumente naj bi Cekuta 13. junija predal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu, pozneje pa tudi odgovornemu v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu, za kar naj bi Cekuta na svoj avstrijski bančni račun v več obrokih od Riedlovega podjetja RHG in finske Patrie prejel 460.875 evrov. Po besedah sodnice Dejane Fekonja so bili podatki za Patrio tako pomembni, da je bila zanje pripravljena plačati veliko vsoto.

Podatkov, da bi tudi Zupan kaj služil, ni, a po mnenju sodnice je ravnal iz koristoljubja že zato, ker je s prijateljskimi uslugami poskrbel, da je služil nekdo drug.

"Takrat nihče ni vedel, da bo vse to odkrito"
Kot je v obrazložitvi sodbe povedala sodnica, je bil Jure Cekuta zadolžen in je zato potreboval zaslužek, da bi dobil honorar Patrie, pa je potreboval podatke. Zato je poklical Zupana, ki mu je kot prijatelj pomagal in kdaj posredoval kakšne podatke, vedoč, da Cekuta dela za Patrio in da bo s temi podatki tudi zaslužil. "A nihče takrat ni vedel, da bo vse to odkrito," je dodala sodnica.

Po oceni senata je bil Zupan že od 26. avgusta 2003, ko je bilo v galeriji Cekute organizirano srečanje s predstavniki Patrie, seznanjen s tem, da Riedl in Cekuta delata za Patrio. Hkrati se Fekonji ne zdi naključno, da se je kot vir v elektronskih sporočil pojavljal samo Zupan (označevalo se ga je kot genPZ gPZ, gZ).

Zagovora obeh sta bila za senat neprepričljiva in sta bila prilagojena posameznim elektronskim sporočilom, zagovor Cekute pa je že mejil na neresnost, je dejala Fekonja. Tudi opravičilo Cekute Zupanu za senat ni imelo nobene teže.

Fekonja je Cekuto spomnila na njegov zagovor, da je Patrii proti plačilu nudil svetovanje in splošne informacije o dogajanju v Sloveniji. A v 99 odstotkih elektronskih sporočil je Cekuta pisal o podatkih, povezanih s projektom o nabavi bojnih vozil, in plačilu za te podatke. In takšen denar se ne daje za splošne informacije, je poudarila sodnica. Samo v enem sporočilu - od skoraj 200 - je zapisal splošen podatek, to je da je na volitvah leta 2004 zmagal SDS.

Tudi v računih za izplačilo mesečnega honorarja 4.000 evrov je pisalo, da se račun izdaja zaradi trženja in promocije projekta. "Zakaj to ne izhaja iz elektronskih sporočil in zakaj vas nihče na Morsu ni poznal in vedel za vas, če ste se ukvarjali s trženjem in promocijo?" je dodala sodnica v obrazložitvi sodbe. Odgovorila je sama - zato, ker je delo Cekute bilo tajno, saj je moral priti do podatkov, do katerih Patria sama ni mogla.

Okrcano tudi ministrstvo za obrambo
V postopku so se tudi pojavljala vprašanja, ali so bili podatki, ki naj bi jih Zupan predal Cekuti, javno objavljeni. Po oceni sodišča niso bili. In tukaj je sodnica okrcala Mors, češ da je velika sramota to, da priče z Morsa niso vedele, kateri dokumenti so javni in kateri tajni. Kljub temu pa je po besedah Fekonje jasno, da nihče ne sme dajati podatkov o državnem organu nekomu, ki za to ni upravičen in ta še služi na račun tega.

Zanimivo se ji je zdelo tudi, da obveščevalni službi nista vedeli za skrite sestanke glede projekta, da Cekuta dela za Patrio - eno izmed prihodnjih dobaviteljic ministrstva za obrambo - ter da "Cekuta hodi po pisarnah ministrstva in obeša slike".

Oba že napovedala pritožbo
Cekuta in Zupan sta sicer že sporočila, da se bosta na sodbo pritožila. Cekuta je v izjavi za medije zatrdil, da ni bil nikoli povezan z oborožitvenimi sistemi, na očitke sodnice glede spreminjanja njegovega zagovora pa je poudaril, "da nikoli ne laže in da ni bil prav razumljen". Ob tem je dejal, da je slikar in da ni bil nikoli povezan z oborožitvenimi sistemi. Denarja za stransko denarno kazen 30.000 evrov pa nima, je dodal.

Zupan pa je po razsodbi izpostavil, da je priznal, da je napisal rokopis in da je bil Cekuta pri njem doma. Čeprav mu je sodnica očitala, da je izjave spreminjal, je Zupan to zanikal in dodal, da je morda spreminjal le časovni okvir dogodkov, ker se jih ni več spomnil. Upokojeni brigadir je tudi povedal, da se v predobravnavnem naroku ni pogodil za leto in pol kazni, saj je verjel, da bo dokazal, da ni dajal podatkov Cekuti. O svojem odnosu s Cekuto pa je pojasnil, da sta se srečevala do poletja 2005, od takrat naprej pa ne, ker ga domnevno ni več potreboval.

Vrhovni državni tožilec Ferlinc pa je po izreku sodbe dejal, da se strinja s sodnico glede neprimernosti uhajanja podatkov in služenjem na ta račun. Zloraba je po njegovem prepričanju tako velika kot v prvem primeru Patrie. Ob tem je dejal, da soglaša s sodnico glede višine kazni za obtoženca, kar po njegovih besedah kaže, da niso želeli nikomur narediti krivice. Denar je namreč dokazano prišel na račun Cekute, pravi. Sicer pa ta postopek glede strokovnih in pravnih vprašanj ni bil lažji kot postopek v primeru Patrie 1, je še pojasnil.

Vaše delo je bilo tajno in ni bilo povezano z oglaševanjem. Vaše delo je bilo pridobivanje podatkov, do katerih Patria ni mogla. Izdani računi Patrie za domnevno oglaševanje imajo lažno osnovo. Gospod Cekuta, vaš zagovor je bil neprepričljiv in meji na neresnost.

Sodnica Dejana Fekonja obtoženemu Cekuti
Obsodba Cekute in Zupana v zadevi Patria 2