Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Damjana Palčar, ki so jo kot pričo dvakrat zaslišali že med preiskavo, je pojasnila, kako je v Emporio Medicalu potekalo delo in kdo je bil za kaj odgovoren. Po njenih besedah je podjetje formalno vodila direktorica in lastnica Urška Jurkovič, a so bile vse ključne odločitve v celoti v rokah njene mame Ane Jurkovič, ki je bila solastnica.

Sodnico je zanimala tudi povezava med podjetjema Emporio Medical in Newport Medical, ki ga je tudi obvladovala družina Jurkovič in je imelo sedež v Avstriji. Po ugotovitvah tožilstva je bil namreč Emporio Medical v središču zdravstvene korupcijske afere, saj naj bi v navezavi s svojo avstrijsko izpostavo podkupoval obtožene zdravnike.

Sorodna novica Na sojenju korupcije v zdravstvu analiza poslovanja Emporia Medicala

Največ zanimanja je bilo deležno pričanje Palčarjeve v zvezi z vlogo, ki jo je v podjetju imela Mojca Drašler. Dejala je, da je Drašlerjeva prišla z namenom, da bi Emporio Medical rešila iz velikih finančnih težav, v katerih se je znašel. Po besedah Palčarjeve pa se je Drašlerjeva težav lotila predvsem s "ponarejanjem in neresnicami".

Kmalu po prihodu Drašlerjeve v podjetje so se začeli obiski kriminalistov, je opozorila Palčarjeva. Pri tem je izrazila prepričanje, da je Drašlerjeva tudi podala anonimno prijavo domnevnega podkupovanja, in to brez vednosti Urške Jurkovič. Po besedah Palčarjeve ji je s tem uspelo rešiti samo sebe, saj se je znašla pod plazom obtožb v neki drugi zadevi.

Obramba je sicer že nekajkrat izrazila začudenje, zakaj tožilec Iztok Krumpak ni dal na seznam obtoženih tudi Ane in Urške Jurkovič. Zadnja naj bi namreč v zameno za imuniteto kriminalistom razkrila dogajanje v zdravstveni korupcijski aferi in imena vpletenih. Tožilec pa je že pred časom pojasnil, da je s sklepom iz decembra 2018 zavrgel kazensko ovadbo zoper Jurkovičevi.

Sodnica je Palčarjevi pokazala tudi na roko pripisane zabeležke na različnih poslovnih listinah, ki naj bi dokazovale dajanje in sprejemanje podkupnin pri nabavah medicinskega materiala. Zanikala je, da bi katero koli od njih sama napisala, je pa izrazila začudenje, ker se je po njenih besedah pri nekaterih "nekdo zelo trudil ponarediti njeno pisavo".

Palčarjeva je tudi pojasnila, da je Emporio Medical izplačeval donacije praktično vsem bolnišnicam v državi, prednjačil pa je Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Pri tem je poudarila "nehigienično prakso", ko podjetje donacij ni nakazovalo neposredno UKC-ju, temveč je denar odšel k zasebnemu Društvu za razvoj ortopedije.

Po njenih besedah je društvo pošiljalo v Emporio Medical že izpolnjene donatorske pogodbe, v katerih je bila napisana tudi višina donacije. Pogodbam so takoj sledili klici iz društva, kdaj bo prišlo nakazilo. Potrdila je, da je bila Urška Jurkovič v zvezi z donacijami društvu v stiku s tedanjim predstojnikom ortopedske klinike Vanetom Antoličem, ki je tudi med obtoženimi.
Zaslišanje Palčarjeve se bo predvidoma nadaljevalo 12. februarja, ko bo odgovarjala tudi na vprašanja tožilstva in obrambe.