Sodišče je Kanglerja oprostilo obtožb zlorabe položaja pri menjavi zemljišč v zadevi Toplarna. Foto: BoBo
Sodišče je Kanglerja oprostilo obtožb zlorabe položaja pri menjavi zemljišč v zadevi Toplarna. Foto: BoBo

Nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, je skupaj z direktorjem javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmirjem Grmekom mariborsko sodišče obravnavalo v zadevi toplarna. Obtožnica ju je namreč bremenila zlorabe položaja pri pridobivanju zemljišča za bodočo toplarno. Tožilec Niko Pušnik, ki je za Kanglerja zahteval dve leti zapora, je že napovedal pritožbo. Oproščen je bil tudi Grmek.

Kanglerju je pred sojenjem uspelo z zahtevo za izločitev sodnice, saj je doslej ta primer vodila Sonja Krajnc, z današnjo obravnavo ga je prevzel Boris Kolmanič. Krajnčeva je namreč vodila tudi zadevo Ježovita, v kateri je sodišče Kanglerja obsodilo na zaporno kazen, a je vrhovno sodišče nato sodbo razveljavilo, tožilstvo pa je umaknilo obtožni predlog.

Zadeva toplarna se vleče že več let in gre za eno od prvih v vrsti kazenskih ovadb, ki so bile zoper Kanglerja vložene še v času njegovega županovanja. Tožilstvo ga je obtoževalo, da naj bi leta 2008 z menjavo zemljišč občino oškodovali za 2 milijona evrov. Oba obtožena, Kangler in Grmek, sta v svojih zagovorih zavrnila krivdo, nato pa je sodišče zaslišalo nekdanjega opozicijskega mestnega svetnika Matevža Frangeža, ki je v primeru omenjenega zemljiškega posla mestnemu svetu neuspešno predlagal zahtevo za ničnost sklenjene pogodbe.

Nato sta pričala še nekdanji Kanglerjev podžupan Danilo Burnač in nekdanja direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner, ki sta dejala, da je bila sklenitev menjalne pogodbe nujna za zagotovitev zemljišča, na katerem bi s pomočjo 35 milijonov evrov evropskega denarja lahko uredili za mesto pomemben center za ravnanje z odpadki. Nekatere dodatne predloge po zaslišanjih je sodnik kot nepotrebne zavrnil.

Tožilec Pušnik, meni, da so njegove obtožbe v celoti dokazane in da je šlo za špekulativne posle, v katerih je cena zemljišča bodoče toplarne s 3,9 milijona evrov v samo nekaj dneh narasla na dobrih 11 milijonov evrov, mestna občina pa pred tem ni uveljavila predkupne pravice. Sodnik Kolmanič tožilstvu ni pritrdil, temveč oba oprostil obtožb.