Po nekaterih navedbah Janko Medja in France Arhar med preiskavo nista želela sodelovati s preiskovalci. Foto: BoBo
Po nekaterih navedbah Janko Medja in France Arhar med preiskavo nista želela sodelovati s preiskovalci. Foto: BoBo
Za 300 milijonov škode, NLB oviral preiskavo?

Po neuradnih informacijah naj bi notranji minister Gregor Virant na petkovi predstavitvi rezultatov preiskave domnevnih nepravilnosti v bankah razkril, da so preiskovalci odkrili za okoli 300 milijonov evrov nepravilnosti. Največji delež, za okoli 230 milijonov evrov, naj bi jih odkrili pri NLB-ju. Za kakšne nepravilnosti gre in katere banke so še preiskovali, bo znano čez nekaj dni.

Vodstvo in nadzorni svet NLB-ja, to sta Janko Medja in France Arhar, po navedbah virov med preiskavo nista želela sodelovati s preiskovalci. Med drugim naj bi zahtevali sodno prepoved preiskave, ki ni bila odobrena, upirali naj bi se forenzični preiskavi, zaposleni naj bi preiskovalcem onemogočali dostop do dokumentacije. Posledično so menda rezultati preiskave NLB-ja nepopolni. Predsednik uprave NLB-ja vse očitke zavrača.

"Mi smo žal morali delovati skladno z zakonom o bančništvu, določene stvari lahko predamo samo, če policija pride s sodno odredbo. Nikakor pa mi nismo zahtevali, da bi kadar koli dali kakšno sodno prepoved," je povedal Medja, ki je še zatrdil, da že več kot pol leta opozarjajo pristojne na pomanjkljivosti zakonodaje. O tem bodo govorili tudi na petkovem sestanku na Banki Slovenije, kjer bodo tudi predstavniki drugih bank in preiskovalni organi.

"Mi smo letos predali več kot 30 naznanil sumov kaznivih dejanj policiji. Nismo pa mogli v teh primerih - vsaj ne v vseh - žal predati tudi dokaznega materiala, ker bi s tem kršili zakon o bančništvu," je še povedal Medja.

Prvi nadzornik NLB-ja France Arhar se na naše klice ni odzival. Brez komentarja sta do petka tudi notranji minister in policija.

Nina Mrzlikar, TV Slovenija

Za 300 milijonov škode, NLB oviral preiskavo?