Je nezaupanje, ki se kaže, tudi posledica nenavadnega obveščanja javnosti? Foto: BoBo
Je nezaupanje, ki se kaže, tudi posledica nenavadnega obveščanja javnosti? Foto: BoBo

Nadzorniki Nove Ljubljanske banke so ta teden imeli sejo in na njej odločili, da razlogov za odpoklic predsednika uprave banke Janka Medje ali za menjavo predsednika nadzornega sveta Franceta Arharja v tem trenutku, glede na znana dejstva o nedavni kriminalistični preiskav, ni. To so iz banke sporočili pozno zvečer.

Datuma sej ne bodo sporočali
V banko je država samo z dokapitalizacijami nekaj letih vložila več kot 600 državnih, naših milijonov. Banka izstopa z visokimi stroški za kadrovsko agencijo. Nazadnje celo s kriminalistično preiskavo vodilnih. Interes javnosti je velik. France Arhar, predsednik njenega nadzornega sveta, ki je ta teden znova odločal o usodi vodilnega Janka Medje, nam je vprašanje, kdaj se sploh sestanejo, odgovoril, da datuma prihodnjih sej ne bodo sporočali javnosti. Da naj se obrnemo na banko, od koder odziva tudi ni bilo.

"Tak odgovor je najmanj nevljuden in neprimeren za javno delniško družbo in mimogrede bo spet sanirana za davkoplačevalskim denarjem in ima veliko komitentov v Sloveniji," pravi Dejan Verčič iz Fakultete za družbene vede v Ljubljani

"Očitno se ne počutijo lagodno na položajih"
Banka nikoli ni slovela po zgovornih vodstvenih kadrih, ki bi razumeli položaj, v katerem je banka, poslovne skrivnosti so bile ljub izgovor. Tačas pa njihova sporočila prihajajo vse pozneje, proti večeru, ko je rok za objavo v medijih že mnogokrat minil.

"Gre za skrivaštvo, očitno se sami ne počutijo lagodno na položajih, na katerih so. Nova Ljubjanska banka bi moral bistveno okrepiti službo za odnose z javnostmi," opozarja Verčič.

V svetu v krizi še več obveščanja
Eden od odgovorov na krizo v podjetjih po svetu je bil, pravi Verčič, tudi povečano obveščanje in pojasnjevanje odločitev. To manjka v državnih podjetjih pri nas nasploh: "Zdi se mi, da se večina podjetij v državi lasti predvsem boji politikov. Ti politiki imajo edini kanal, mi vsi drugi pa smo v vlogi denarnic, ki bodo lahko te zadeve odplačevale, in naj se nas niče ne tiče, kar počnejo."

Za sanacijo banko so šle milijarde, ne milijoni. Država se je za to že zadolžila in se še bo.

Lidija Pak, Prvi dnevnik

NLB o svojih odločitvah obvešča šele ob večerih
NLB o svojih odločitvah obvešča šele ob večerih