Leljak je publicist, ki se veliko ukvarja z nekdanjo Službo državne varnosti. Foto: BoBo
Leljak je publicist, ki se veliko ukvarja z nekdanjo Službo državne varnosti. Foto: BoBo
Ksenija Horvat Petrovčič
Ksenija Horvat Petrovčič je novinarka TV Slovenija. Foto: BoBo

Ta je Leljaka sicer tožila zaradi njegove trditve, da v oddaji Tarča ni smel pokazati 36-stranskega dokumenta. Višje sodišče je ocenilo, da sodišče prve stopnje sicer ni zagrešilo v pritožbi očitane kršitve določb pravdnega postopka. Tudi vsa pomembna dejstva je v zadostni meri in pravilno ugotovilo. Vendar pa višje sodišče ne soglaša z materialnopravnim zaključkom, da sporna toženčeva izjava predstavlja prekomeren poseg v osebnostne pravice tožnice in prekoračeno mejo svobode izražanja, je med drugim navedeno v sodbi višjega sodišča.

Leljak je sicer izjavil, "da je želel dokument, ki naj bi bil pomemben za razjasnitev domnevnega umora Stjepana Crnogorca, ki naj bi ga v letu 1972 zagrešili pripadniki tedanjega SDV-ja, predložiti tudi v oddaji Tarča, pa mu to ni bilo dovoljeno, ker je tisti dan gospod Janez Zemljarič poklical urednico Ksenijo Horvat Petrovčič in so se tam dogovarjali, kako in na kakšen način".

Horvat Petrovčičeva je takšna namigovanja sicer zavrnila že ob vložitvi tožbe. "Z Janezom Zemljaričem nisem govorila ne tisti dan ne nikoli prej, kaj šele, da bi se z njim dogovarjala o vsebini oddaje. V informativnem programu Televizije Slovenija oddaje oblikujemo samostojno, upoštevajoč zgolj profesionalna novinarska merila," je navedla.

Po sodbi prvostopenjskega sodišča bi moral Leljak Horvat Petrovčičevi med drugim plačati 3500 evrov z zamudnimi obrestmi in povrniti stroške postopka. A je višje sodišče Leljakovi pritožbi ugodilo in plačilo pravdnih stroškov in stroškov pritožbenega postopka naložilo Horvat Petrovčičevi.

Horvat Petrovčičeva je za STA povedala, da s sodbo še ni seznanjena in da jo bo komentirala, ko jo preuči.
Sodba je pravnomočna.