Foto: Radio Koper/PGD Materija
Foto: Radio Koper/PGD Materija

Smrt se je zgodila prav na dan, ko so v prihodnjem železniškem predoru drugega tira pri Dekanih, kot je običaj, postavili kipec svete Barbare, ki velja zaščitnico rudarjev in delavcev v predorih. Simboličnemu obredu so prisostvovali tudi delavci in vodilni iz turških podjetij, ki gradijo drugi tir.

Gasilci PGD Materija so na spletni strani zapisali, da so ob prihodu na kraj nesreče ugotovili, da ponesrečenec ne diha, in so ga takoj začeli oživljati z defibrilatorjem. Po prihodu zdravstvenega osebja so pomagali pri nadaljnjem oživljanju, vendar je delavec kljub trudu na kraju nesreče umrl.

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Gradnja drugega tira bi lahko potekala hitreje, na nekaterih gradbiščih so zamude. Vlagatelj 2TDk vseeno računa, da je končni rok ulovljiv. Trenutno se najbolj intenzivno gradi na istrskem delu drugega tira. Zdaj predore kopljejo na dveh lokacijah od predvidenih 14, priznava prvi mož 2TDK Pavle Hevka: "Pripravljalna dela na 12 mestih še niso stekla, a manjša zamuda je ulovljiva. To so manjše zamude, to priznam. Razlogi so različni – tehtni in manj tehtni: od covida do dovoljenj za delo."

Prvi mož Kolektorja CPG Kristjan Mugerli zagotavlja, da imajo za svoj del delovne sile dovolj: "Pritisk na delovno silo občutimo tako kot vsi v gospodarstvu. To je rana razvitega del Evropske unije. Turki imajo nekoliko več zapletov z delovnimi dovoljenji, nekako se bodo razmere stabilizirale, delo bo steklo normalno."

V Dekanih so skopali 50 metrov predora, prav zdaj so le sedem metrov pod regionalno cesto, kjer promet zaradi tega ni oviran: "Ravnokar prihajamo pod cesto, nadkritje je res nizko, zato je več podpornih ukrepov s sidri. Ko bomo napredovali več metrov, bo delo drugačno, bolj varno." Zaradi podražitev nafte, elektrike in materialov zahtevka investitorju niso napovedali.

Razpis za prestavitev proge v Divači je padel – edini ponudnik, konzorcij gradbenega podjetja Slovenskih železnic, Rika in GH Holdinga je dal skoraj za milijon evrov predrago ponudbo. 2TDK se je zato odločil, da bo objavil enoten razpis za elektro, strojno in tirno opremo drugega tira ter divaškega odseka. Razpis, vreden med 160 in 170 milijoni evrov, bo objavljen novembra.