Zemljarič je nekdanji šef Službe državne varnosti. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Zemljarič je nekdanji šef Službe državne varnosti. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Naprodaj Istrabenzovi hoteli, Savine terme

Jeseni 2016 je fotograf revije Reporter pred ministrstvom za gospodarstvo v objektiv naključno ujel Janeza Zemljariča, ki je takrat gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku predstavljal zamisel za polmilijardni projekt Izolski otok. Na prvem sestanku je zaposlenim izročil vizitko podjetja Eti-par, na drugi sestanek pa je prišel z mapo podjetja Gorenje projekt. Kot je ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), Zemljarič ni imel pooblastil za zastopanje nobenega od teh dveh podjetij, prav tako ni registriran lobist – zato so njegovo dejanje označili za nezakonito. Minister stika ni ne odklonil ne prijavil KPK-ju.

A komisija svojih ugotovitev ni smela javno objaviti, ker jim je to prepovedalo upravno sodišče zaradi tožbe Počivalška, ki je objavo vsaj začasno ustavil, češ da mu bo z objavo povzročena nepopravljiva škoda. Ker sta se poleg ministra z Zemljaričem dobili tudi državna sekretarka Eva Štravs Podlogar in njihova uradnica Dijana Madžarac, ki tožbe nista vložili, pa je KPK ugotovitve s sestankov vseeno objavil.
Danes je KPK objavil tudi poročilo, ki se nanaša na Počivalška. Vrhovno sodišče je namreč ugodilo pritožbi komisije in dovolilo objavo svojih ugotovitev, saj Počivalšek ni dokazal, da mu bo z objavo storjena težko popravljiva škoda. Kot še ugotavlja sodišče, je Počivalšek opravljal funkcijo, ki je izpostavljena nadzoru državnih organov ter kritikam medijev ter laične javnosti in bi moral zato tudi predložiti konnkretne dokaze, ki bi potrjevali, da mu je bila storjena nepopravljiva škoda.
Minister je za TV Slovenija očitke zavrnil. "Menijo, da ga ne bi smel sprejeti, ker ni registriran lobist. Ker jaz nisem niti v snu razmišljal, da lobira. Seznanil me je z nekim projektom. O nobenih firmah, ki jih zdaj omenjate, nismo v tistem obdobju govorili. Na koncu koncev jaz kot minister niti nimam nobenih možnosti, da bi mu kar koli lobistično pomagal."

Naprodaj Istrabenzovi hoteli, Savine terme