Boris Popovič je bil v začetku oktobra vnovič izvoljen za koprskega župana. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Boris Popovič je bil v začetku oktobra vnovič izvoljen za koprskega župana. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Policija je preiskavo prodaje Carpaccio puba sklenila že oktobra lani in ovadila pet ljudi - dve odgovorni osebi občine in tri zakonite zastopnike dveh gospodarskih družb. Pridobljena materialna korist znaša približno 95.000 evrov, so za časopis Primorske novice pojasnili na PU-ju Koper.

Poleg Borisa Popoviča so ovadeni tudi predstojnica občinskega urada za nepremičnine Maja Cernaz Šviligoj, ki je vodila postopek prodaje, Popovičevi mati in sestra (ki sta lastnica oz. direktorica podjetja Danita, ki mu je občina prodala objekt) ter zadnji najemnik Carpaccio puba Igor Šešet. Vodja koprskega tožilstva Slavko Ožbolt je za časopis pojasnil le, da je ovadba v reševanju.

Občina Koper je leta 2012 sklenila kupoprodajno pogodbo za Carpaccio pub s podjetjem Danita, pri tem pa je Popovič pogodbo podpisal vsaj tri dni prek iztekom roka za oddajo ponudb. Drugi dve ponudbi za nakup je občina zavrnila kot prepozni. Na občini so tedaj očitke zavrnili in med drugim pojasnili, da je šlo pri podpisu župana za ustaljeno prakso znotraj urada v okviru postopka neposredne prodaje, kjer so postopki zapleteni in jih ni mogoče izvesti v enem samem dnevu, da pa je bila pogodba dejansko sklenjena šele s podpisom druge pogodbene stranke.

Libertas: 160.000 evrov gmotne škode
Drugo ovadbo so kriminalisti napisali konec septembra in se nanaša na prodajo objekta Libertas, pri čemer naj bi gmona škoda znašala 160.000 evrov. Med ovadenimi sta poleg Popoviča in Cernaz Šviligojeve še zakonita zastopnika družbe Grafist Anto Guberac in Branko Vidović, navajajo Primorske novice.

Koprska občina je objekt Grafistu prvič prodala decembra 2011, a sta stranki maja 2012 kupoprodajno pogodbo razdrli. Občina je nato objekt ponovno ponudila na dražbi. Vrednost skladišča je bila sprva ocenjena na slabih 580.000 evrov, ker dražbe niso bile uspešne, pa je občina ceno vsakič nekoliko spustila. Decembra 2012 je objekt spet kupil Grafist za dobrih 414.000 evrov, še piše v časopisu.