Popovič se redno opravičuje tudi v kazenskih in civilnih postopkih, kjer ga preganjajo zaradi domnevnih razžalitev in žaljivih obdolžitev. Foto: RTV SLO
Popovič se redno opravičuje tudi v kazenskih in civilnih postopkih, kjer ga preganjajo zaradi domnevnih razžalitev in žaljivih obdolžitev. Foto: RTV SLO

Popoviču opravičila od nekdaj piše zdravnik Šime Kopilovič, vsaj v enem primeru za župana ugodnejše, kot bi bilo potrebno.

Koprski sodnik Matevž Gros očitno ne verjame opravičilu, ki ga je župan Boris Popovič pred štirinajstimi dnevi poslal na sodišče in v katerem je sporočil, da ga v dvorano ne bo, ker ga je zvilo v križu. "Sodnik, ki zadevo obravnava, je že odredil preverjanje zdravstvenega stanja obt. Popoviča z izvedenci," so za TV Slovenija odgovorili v uradu predsednice koprskega okrožnega sodišča.

Če bo potrebno, bodo preverili tudi zdravnika
Popoviču opravičila za sodišča piše in ga napotuje na specialistične preglede njegov lečeči zdravnik Šime Kopilovič, sicer tudi Popovičev strankarski kolega in piranski občinski svetnik iz vrst Popovičeve stranke Piran je naš. Tako med sodniki kot v javnosti so se že od začetka pojavljali namigi, da gre za lažna opravičila, saj je bilo in je še župana pred sojenji in po njih pogosto videti v dobri formi. Zato nas je zanimalo, ali bo sodišče morda sprožilo nadzor tudi nad delom zdravnika Kopiloviča: "O tem, ali bo predlagal službeni nadzor dela dr. Kopiloviča, se bo sodnik odločil naknadno, če bo to potrebno in smotrno," še odgovarjajo na sodišču.

Kopilovič na roko Popoviču
Na koprskem sodišču so o Popovičevih zdravniških opravičilih podvomili že leta 2010, ko je zoper župana potekalo sojenje zaradi utaje davkov, za kar je bil nato obsojen na pogojno zaporno kazen. Že takrat je sodišče ministrstvu za zdravje predlagalo, naj izpelje upravni nadzor nad zakonitostjo dela Zdravstvenega zavoda Kopilovič oziroma nad delom zdravnika Šimeta Kopiloviča. Strokovni nadzor je opravila zdravniška zbornica, ki ni našla "večjih odstopanj od standardov za področje medicine dela, prometa in športa ter za področje družinske medicine".

Je pa nadzor ugotovil nepravilnosti pri izdaji zdravniškega potrdila Popoviču: "Pri izdaji zdravniškega potrdila bi moral zdravnik napisati, da se je bolnik sposoben udeležiti obravnave z omejitvami, česar ni storil, ampak se je odločil za potrdilo, ki je bilo za bolnika ugodnejše," so za TV Slovenija povedali na Zdravniški zbornici Slovenije.

Zdravnik Kopilovič: Vse je v skladu s Hipokratom
"Vse, kar delam, od vedno delam v skladu s pravili poklica in z medicinsko etiko. Vsako opravičilo, ki ga napišem Popoviču, pregledajo, tako že najmanj deset opravičil. Nikoli niso odkrili ničesar spornega. Zdravniki ne moremo tvegati in zamahniti z roko, če pacient toži, da ima težave. Zanimivo pa je, da jih od več kot tisoč mojih bolnikov zanima samo Popovič," na očitke odgovarja zdravnik Šime Kopilovič, ki še pravi, da se ne boji niti napovedanega novega preverjanja opravičila.

Dolga brada opravičevanja
Opravičevanja zaradi domnevno slabega zdravstvenega stanja so tudi sicer stalnica vseh sojenj zoper župana. Na bolezen se je skliceval tudi v zadevi Rumena noč, ki je pozneje prav zaradi njegove odsotnosti zastarala. Takrat naj bi ga mučila srce in visok pritisk. V zadevi Serming je tožil zaradi hrbta, obravnave so prekinjali, ker ni mogel dolgo sedeti, enkrat pa je bilo celo potrebno posredovanje reševalcev.

Popovič se redno opravičuje tudi v kazenskih in civilnih postopkih, kjer ga preganjajo zaradi domnevnih razžalitev in žaljivih obdolžitev. Po navadi pa se pojavi v dvorani, ko je sam tožnik. Tako je bilo tudi pred dnevi, ko je prišel na sodišče, in sicer teden dni zatem, ko sta zaradi domnevnih težav s hrbtom odpadli tako obravnava v Ljubljani kot v Kopru. Zbranim je povedal, da je ozdravel, zato bo zanimivo videti, ali bo 16. septembra vendarle sedel na zatožno klop. Na ta datum je namreč sodnik Gros preložil sojenje zaradi domnevnih nezakonitosti pri zamenjavi občinskih zemljišč v Ankaranu, čeprav je Popovičev odvetnik predlagal preklic vseh že razpisanih obravnav, ki "padejo" v čas pred lokalnimi volitvami.

Eugenija Carl, TV Slovenija