Primer proti Delićevi je očitno opuščen. Foto: BoBo
Primer proti Delićevi je očitno opuščen. Foto: BoBo
Umaknjena obtožnica zoper Anuško Delić

Delićeva je po koncu postopka v izjavi za medije povedala, da je sicer zadovoljna, a je razplet postopka označila kot krivičen in sramoten. Tožilka Andreja Žvanut namreč še vedno vztraja, da sta Delićeva in Selan kriva. "Tožilka je kljub umiku obtožbe še vedno trdila, da sem kriva, in to je absurdno in neprimerno za urejeno državo," je poudarila Delićeva.
Za naprej že razmišlja, "kako bi ta madež sprala s sebe" oz. katere pravne ukrepe bi lahko uporabila, o čemer se bo posvetovala s svojim odvetnikom.
Za Selana pa je bil umik obtožnega predloga nepričakovan preobrat. To pa po njegovih besedah kaže na to, da če bi policija in tožilstvo že v začetku opravila svoje delo, tega postopka sploh ne bi bilo. Izpostavil je še, da "govorimo o javnih podatkih, o političnem napadu name osebno, zato bomo resno razmislili o nadaljnjih postopkih zoper te, ki so to gonjo začeli".

Žvanutova prepričana o svojem prav
Okrožna državna tožilka je po umiku obtožbe pojasnila, da je postopek vendarle pokazal, da so sporni podatki v člankih, s katerimi je novinarka razpolagala, ustrezali podatkom Sove in da so bili Delićevi posredovani protipravno.
"Sporne podatke je lahko dobila le od tistih, ki so jih zbirali," je navedla tožilka. Ob tem po njenih besedah ostajata odprti dve vprašanji: kako ji je bila posredovana vsebina in ali ji je bila sporočena tajnost podatkov.

Glede Selana, ki mu je obtožnica očitala kaznivo dejanje opustitve ovadbe, je Žvanutova poudarila, da je postopek pokazal, da je Selan po objavi člankov preverjal nastalo škodo pri operativnem delu agencije in poskrbel za filtriranje informacij. Kljub temu pa ni izvedel nobenega formalnega postopka in bil v tem pogledu pasiven. Poleg tega je bilo med postopkom potrjeno, da ni bilo dokazano, da so pri delu Sove nastale škodljive posledice.

Umaknjena obtožnica zoper Anuško Delić