Rupar je bil tudi dolgoletni član in poslanec SDS-a, a je iz stranke to leto izstopil. Foto: BoBo
Rupar je bil tudi dolgoletni član in poslanec SDS-a, a je iz stranke to leto izstopil. Foto: BoBo

Kranjsko okrožno sodišče je Pavla Ruparja v zadevi Aquaplus zaradi zlorabe položaja že obsodilo oktobra lani. Zdaj je sodbo potrdilo še Višje sodišče v Ljubljani in ta je že pravnomočna. Rupar je po štirih pravnomočnih pogojnih in denarnih kaznih prvič obsojen tudi na zaporno kazen.

40.000 evrov ni prišlo v blagajno občine
Obtožnica ga je bremenila, da je kot tržiški župan pred devetimi leti zlorabil svoj položaj tako, da je od avstrijskega podjetja Aquaplus prek posrednika protipravno prejel 40 tisoč evrov, tega denarja pa ni bilo nikoli na računu ali v blagajni tržiške občine. S tem denarjem naj bi občina poravnala stroške pripravljalnih del za gradnjo čistilne naprave in kanalizacije.

Na kranjskem okrožnem sodišču so uradno potrdili prejem sodbe višjega sodišča. Ker pošiljke še niso vročene strankam, podrobnosti niso povedali. Sodbo pa so že prejeli na tržiški občini.

Direktor občinske uprave Drago Zadnikar je pojasnil, da mora Rupar "plačati tudi stroške kazenskega postopka in občini plačati 40.000 evrov z zamudnimi obresti od leta 2004, občina pa mora sprožiti postopke, da pridobi sredstva, ki ji pripadajo".

Nekdanji tržiški župan Pavel Rupar, ki smo ga želeli zaprositi za komentar, pa se na klice ni odzival.