Policija je po preiskavi prevetrila tudi svoje vrste. Foto: BoBo
Policija je po preiskavi prevetrila tudi svoje vrste. Foto: BoBo
Dva policista zaradi korupcije morala oditi

Z Generalne policijske uprave (GPU) so sporočili, da se je preiskava začela že sredi leta 2015, v predkazenskem postopku pa so se potrdili sumi storitve 23 korupcijskih kaznivih dejanj. Med njimi so sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in nedovoljenega sprejemanja ter dajanja daril. Kaznivih dejanj je osumljenih 14 fizičnih in dve pravni osebi, pojasnjujejo na GPU-ju.

Preiskava je do zdaj pokazala, da so posamezniki, ki delujejo v zdravstvu, v zameno za protiusluge omogočali preskakovanje čakalnih vrst pri različnih zdravstvenih storitvah, npr. pregledih ali operacijah. Večinoma je vse potekalo prek posrednika, ki je dobro poznal sistem izvajanja zdravstvenih storitev in posameznike znotraj sistema, so zapisali.

Protiusluge so prihajale v obliki denarja, različnih uslug in materialnih dobrin, katerih vrednosti so znašale od nekaj sto do več tisoč evrov. Med osumljenimi so med drugim posredniki in trije zdravniki. Za kazniva dejanja nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril je predpisana kazen do šestih let zapora, za kazniva dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje pa kazen do štirih let zapora.

Za plačilo lahko letali s policijskim helikopterjem
Ker so jih sledi pripeljale tudi do policistov, so izvedli še notranjo preiskavo. Za pet policistov, ki so osumljeni nedovoljenega dajanja daril, so dokaze predali specializiranemu državnemu tožilstvu.

Zoper dva uslužbenca policije so pri tem uvedli postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi ter jima prepovedali opravljanje dela. Zoper tri uslužbence policije pa so podali predlog za izdajo opozorila pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, so pojasnili.

Uslužbenci policije so namreč več osebam omogočili polete s policijskim helikopterjem v zameno, da so lahko nato ti uslužbenci preskočili čakalne vrste. Zato jih sumijo kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril in tudi kršitev različnih pravil za uporabo policijskih helikopterjev.

Odredili so tudi izredni strokovni nadzor nad delom Letalske policijske enote. Strokovni nadzor bodo opravili na področju upravnega in finančnega poslovanja, organizacijskih in kadrovskih zadev, pritožb, notranje varnosti in drugih. Poleg teh ukrepov so vodjo Letalske policijske enote začasno premestili na drugo delovno mesto.

Dva policista zaradi korupcije morala oditi