Policija je ob odkritju nepravilnosti jasno odreagirala in povedala, da bo tovrstna dejanja v svojih vrsta ostro sankcionirala. Foto: BoBo
Policija je ob odkritju nepravilnosti jasno odreagirala in povedala, da bo tovrstna dejanja v svojih vrsta ostro sankcionirala. Foto: BoBo
Zdravniki, doktor
Poteka preiskava domnevnega podkupovanja v zameno za preskakovanje čakalnih vrst v zdravstvu. Foto: BoBo
Trgovec s čakalnimi vrstami v pridržanju

Poročali smo, da je v preiskavi korupcije v zdravstvu osumljenih 14 fizičnih oseb in dve pravni. V tej številki pa niso zajeti policisti, osumljeni storitve kaznivih dejanj. Te namreč obravnava posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva, ki je pristojen za obravnavo sumov kaznivih dejanj uradnih oseb s policijskimi pooblastili, so sporočili s policije, kjer pa podrobnosti še ne razkrivajo.

So pa potrdili, da je v postopku eni osebi odvzeta prostost in je bila včeraj s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je zanjo odredil sodno pridržanje. To daje 48 ur časa za odločitev, ali ga bodo priprli ali izpustili na prostost.

Osumljenec domnevno tesno povezan z Vrhuncem
Šlo naj bi za domnevnega posrednika - zaposlenega v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, ki je za plačilo po dogovoru z zdravniki bolnikom uredil preskok čakalne vrste. Televizija Slovenija je poročala, da naj bi bil osumljenec domnevno tesno povezan z nekdanjim generalnim direktorjem UKC-ja Simonom Vrhuncem.

Vrhunec je v odzivu zapisal, da je trgovanje s čakalnimi dobami zanj sprevrženo in da ga obsoja. Da se druži s številnimi ljudmi, a nikoli na skrivaj. Ne spomni se, da bi osumljenega predstavil kakšnemu zdravniku posebej, da pa je morda kdaj v družbi omenil, da je to njihov sodelavec. Da pa je od kar nekaj ljudi slišal, da se nekateri hvalijo s tem, da ga poznajo, tudi osumljenec, a da mu je to prepovedal, je za Televizijo Slovenija poročala Petra Prešeren.

Osumljenega policista uradno še nihče ni obvestil
Mediji so sicer poročali, da se je v prisluhe preiskave ujel tudi eden izmed policistov - osumljeni posrednik naj bi si namreč v zameno za posredovanje v policistovem imenu zaželel polet s policijskim helikopterjem.

Po današnjem poročanju Radia Slovenija se je omenjeni policist na obtožbe odzval v kratkem SMS-sporočilu, v katerem je zapisal, da se bo - glede na to, da ga nihče ni uradno obvestil, kaj je storil narobe - vzdržal komentarjev. Zapisal je še, da so obtožbe njega in družino neizmerno čustveno prizadele in dodal, da ga huda in zahrbtna bolezen v družini in med najožjimi sodelavci spremlja že dalj časa. "Vsem privoščim, da vam skozi podobne kalvarije nikoli ne bo treba. Če pa boste morali, pa drug drugemu pomagajte," je po poročanju Roberta Škrjanca še zapisal policist.

Policija ostro, zdravniki pač ne
Branko Lobnikar
s fakultete za varnostne vede pa opozarja, da so ključni problem čakalne vrste, ki predstavljajo kriminogeno situacijo. Na pripombo, da bi vsak verjetno svojemu bližnjemu skušal pomagati, pa odgovarja: "Nekaj je razumeti, nekaj drugega pa pomeni, kaj to dejansko predstavlja. Za policiste pa seveda velja, da pri tem morajo vedeti, da ne morejo kršiti pravil."

Ob tem še dodaja, da je policija ob odkritju nepravilnosti jasno odreagirala in povedala, da bo tovrstna dejanja v svojih vrstah ostro sankcionirala, v zdravstvu pa, kot pravi, takšnega vedenja ne vidimo.

Trgovec s čakalnimi vrstami v pridržanju