Munc in Markačeva sta še v priporu. Foto:
Munc in Markačeva sta še v priporu. Foto:
Bodo sledi pripeljale do deklice?

Kot je znano, je deklica iz Mežice pogrešana od marca lani, medtem ko dekličina mama svoje hčerke ni videla od oktobra 2010. Duška Lah je za TV Dnevnik poročala, da sta psiholog Matic Munc in Natalija Markač še vedno v priporu.

Marca letos si je kazen treh let in pol zapora najprej prislužil oče petletne deklice Boštjan Kaker, v priporu pa sta od četrtka tudi Matic Munc in Natalija Markač iz svetovalnice Akcija. Kriminalisti so v torek priprli še Munčevo ženo Jernejo, obenem pa poteka intenzivna kriminalistična preiskava tako v Sloveniji kot tujini.

Na Policijski upravi Celje so potrdili, da je Jerneja Munc še vedno pridržana, v četrtek, ko bo minilo 48 ur od pridržanja, pa jo bodo morali pripeljati na zaslišanje v Slovenj Gradec, je za TV Dnevnik poročala Duška Lah.

Tako Munc kot Markačeva sta se na sklep o priprtju za 30 dni pritožila, vendar pa za zdaj ostajata v priporu. Sodišče uradnega podatka o odločitvi ne posreduje, saj morajo sklep najprej dobiti stranke. Markačeva je v zaporu v Celju, Munc pa v Mariboru. Na kazen se je pritožil tudi zagovornik dekličinega očeta Boštjan Verstovšek.

Munc naj bi zahteval 10 tisoč evrov
Takoj po četrtkovi aretaciji pa je v uredništvo TV Slovenija poklical gledalec, ki je trdil, da je Munca že leta 2006 prijavil socialni inšpekciji. Munc naj bi namreč od njega zahteval denar za pomoč pri pridobivanju skrbništva nad otrokom.

Moški, ki želi ostati neimenovan, je povedal, da se je leta 2006 boril za skrbništvo nad otrokom. Munc ga je takrat poklical sam in mu želel pomagati, vendar je za pomoč zahteval 10 tisoč evrov. Ker se je klicatelju to zdelo sporno, je Munca prijavil, vendar pa inšpekcija po njegovih besedah ni ukrepala, sta poročala Saša Krajnc in Duška Lah.

Iz socialne inšpekcije so sporočili, da prijave leta 2006 niso prejeli, leta 2011 pa so ob nadzoru Munčeve svetovalnice Akcija ugotovili, da ne opravlja socialnovarstvenih storitev in zato ne sodi v pristojnost njihove inšpekcije.

Je imela svetovalnica Akcija urejeno dovoljenje za delo?
Dejavnosti, ki jih je ponujal samostojni podjetnik Munc, pa so po besedah Vesne Leskovšek s fakultete za socialno delo tipične socialnovarstvene storitve. Pojasnila je še, da bi morali v svetovalnici Akcija pridobiti licenco oziroma dovoljenje za delo, potem pa bi morale delovanje svetovalnice nadzorovati pristojne ustanove, to pa je v tem primeru prav socialna inšpekcija.

Na Socialni zbornici Slovenije so ob tem pojasnili, da Munc ni pridobil dovoljenja za delo, zato ga nihče ni nadziral. Bojan Regvar z zbornice je o Muncu dejal, da je bil dolgoletni sodelavec centra za socialno delo in celo predsednik sindikata centrov.

"Vsekakor je vedel, kaj točno je v zakonu napisano glede storitev, kaj zakon predvideva, in verjamem, da se je temu namenoma izogibal," je dodal in poudaril, da je zasebnih svetovalnic pri nas zelo malo, vse pa morajo za opravljanje storitev pridobiti dovoljenje ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Bodo sledi pripeljale do deklice?