Celjska policija je potrdila, da so prostost odvzeli moškemu v Ljubljani in ženski v Velenju. Foto: MMC RTV SLO
Celjska policija je potrdila, da so prostost odvzeli moškemu v Ljubljani in ženski v Velenju. Foto: MMC RTV SLO
Martic Munc in Natalija Markač
Matic Munc in Natalija Markač sta zagovornika očeta iz primera koroške deklice, ki je policisti še niso našli. Foto: MMC RTV SLO
Munc in Markačeva priprta

Pridržana naj bi bila zaradi suma kaznivega dejanja odvzema mladoletne osebe, je za MMC povedala Munčeva žena Jerneja Munc. Dejala je, da so Munca odpeljali na policijsko postajo v Mostah, Markačeva pa naj bi bila na pridržanju v Velenju. Več naj bi v prihodnjih dneh povedal Munčev pravni zastopnik.

Na celjski policiji so potrdili, da so zaradi omenjenega suma kaznivega dejanja v Velenju pridržali žensko, v Ljubljani pa moškega. Več naj bi razkrili v naslednjih dneh.

Oče zaradi odvzema otroka v zaporu
V zgodbi izginule koroške deklice (mati je v želji, da bi jo čim prej našli, dovolila objavo njene fotografije in imena) sta Matic Munc in Natalija Markač nastopala kot zagovornika dekličinega očeta Boštjana Kakerja, ki ga je sodišče nedavno obsodilo na triinpolletno zaporno kazen zaradi odvzema mladoletnega otroka in zanemarjanja otroka.

Munca in Markačevo ovadil oče deklice
Policisti so ta teden zaslišali tudi očeta zaprtega Boštjana Kakerja, ki naj bi bil, tako so sporočili iz Munčeve svetovalnice, "žrtev načrtnega izsiljevanja". Izsiljevala naj bi ga zagovornik njegovega sina Boštjan Verstovšek in celjski kriminalist. Svetovalnica Akcija je hkrati sodelovanje z Boštjanom Kakerjem, očetom deklice, prekinila.

Niti oče ne ve, kje je deklica?
Kakerjev zagovornik Boštjan Verstovšek je dejal, da je njegova stranka proti Maticu Muncu in Nataliji Markač v četrtek vložila kazensko ovadbo, ker je želel, da se deklica vrne, a tega nista upoštevala. Dodal pa je, da Kaker ne ve, kje je njegova hči in da bi, "če bi vedel, povedal".

Kaker po razhodu z materjo Aleksandro Tuksar takrat 4-letne hčerke, ki jo je sodišče dodelilo materi, ni predal materi zaradi suma, da je bila deklica spolno zlorabljena. Oče ni želel povedati, kje je deklica, njeno iskanje pa je bilo do zdaj neuspešno.

Munc: Obsodba je poraz pravne države
Munc, ki vodi psihosocialno svetovalnico Akcija, je po obsodbi očeta dejal, da je oče "za zaščito otroka uporabil skrajno silo, ker pristojni organi niso opravili svoje naloge", obsodbo očeta pa je označil za poraz njihovih prizadevanj in poraz pravne države. Kakerjev primer so posredovali tudi Evropskemu sodišču za človekove pravice.

Munc je večkrat dejal, da je deklica živa in zdrava, kot "izvirni greh" primera pa je navedel dodelitev skrbništva materi. Povedal je, da so se pri deklici pojavile motnje, ki lahko kažejo na sum spolne zlorabe, v njeni krvi pa naj bi našli tudi alkohol, česar pristojni organi po Munčevih besedah niso raziskali. Prav tako naj deklice ne bi niti zaslišali in je peljali na specialistični pregled, zato je možnost preiskave spolne zlorabe vse manjša.

Kot je znano, je bila tako proti materi deklice kot proti materinemu očetu vložena ovadba zaradi suma spolnega napada, ki pa je bila pravnomočno ovržena. Mati deklice ni videla od oktobra 2010. Ali so Munca in Markačevo pridržali, ker naj bi vedela, kje je deklica, za zdaj ni znano.

Munc in Markačeva priprta