Janka Medjo so preiskovalci pridržali v petek. Foto: MMC RTV SLO
Janka Medjo so preiskovalci pridržali v petek. Foto: MMC RTV SLO
Policisti pričakujejo sodelovanje bank

"V konkretnem primeru Specializirano državno tožilstvo daje Nacionalnemu preiskovalnemu uradu usmeritve in strokovna navodila. Vsa preiskovalna dejanja izvajamo na podlagi odredbe pristojnega sodišča, ki je garant načela zakonitosti. Po naših podatkih je tudi sodni senat potrdil zakonitost in utemeljenost izdane odločbe o pridržanju, kar govori o pravilnosti naših odločitev," so se na policiji odzvali na nekooperativnost največje slovenske banke pri nedavni preiskavi, v okviru katere so preiskali tudi dom predsednika uprave Janka Medje in ga pridržali.

"Anonimne ovadbe so pogost način zaznave kaznivih dejanj"
Tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija se je v sporočilu za javnost dotaknil tudi očitkov glede tega, da so preiskavo sprožili na podlagi anonimne prijave: "Poskus zmanjševanja pomena policijske preiskave, ker je bila ta sprožena na podlagi anonimne prijave, je povsem neumestna. Način zaznave sumov z anonimno prijavo je pogost način zaznave, zato je nanje potrebno reagirati."

"Ključno pri omenjeni zadevi je dejstvo, da so iz prijave izhajali razlogi za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja in da so le-te preiskovalci še dodatno utemeljili," je poudaril in dodal, da je zakonita podlaga za izdajo sodnih odredb za izvedbo hišnih preiskav šele, ko preiskovalci zberejo dovolj dokazov za utemeljeni razlog za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje. "Seveda pa policijska preiskava še ni zaključena, potrebno je opraviti še vrsto operativnih opravil v smislu utemeljitve oziroma zavrženja suma storitve očitanega kaznivega dejanja," je zapisal v sporočilu za javnost.

Od BS-a in bank pričakujejo kooperativnost
Na koncu je odločno zavrnil namigovanja "o motivih, ki bi bili v nasprotju s ciljem oziroma namenom preiskave konkretnega primera". "Takšna namigovanja razumemo kot neupravičeno diskreditacijo dela Nacionalnega preiskovalnega urada in preiskovalcev, ki svoje delo opravljajo izključno v skladu s stroko in zakonskimi pooblastili," je še dejal in dodal, da zato od Banke Slovenije in bank pričakujejo kooperativnost, "da bodo preiskovalci lahko čim prej opravili svoje delo zaradi zakonske zaveze policije, da preišče in razjasni sume konkretnih kaznivih dejanj".

Policisti pričakujejo sodelovanje bank