Medja meni, da je bil pridržan nezakonito. Foto: STA
Medja meni, da je bil pridržan nezakonito. Foto: STA
Mercator
Razlog za preiskave je sum o zlorabi notranjih informacij pri nakupu delnic Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Medja se je pritožil zaradi pridržanja

Medja, ki je bil pridržan v okviru preiskave domnevne zlorabe notranjih informacij pri kupovanju delnic Mercatorja, meni, da je bila namreč odločba o pridržanju nezakonita in neutemeljena.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v petek izvedel več hišnih preiskav v okviru preiskave domnevne zlorabe informacij Medje, tedaj člana uprave Unicredit banke Slovenija, in sicer pri nakupu delnic Mercatorja. Medja je sicer že v petek sporočil, da je vsak sum, povezan z njegovim ravnanjem, "tudi v povezavi z očitano nepravilnostjo v zadevi Mercator, brez vsake osnove". Kriminalisti so kot pričo obiskali tudi nekdanjega predsednika uprave Unicredit banke Slovenija Franceta Arharja, zdaj sicer prvega nadzornika NLB-ja.

NLB: Osnova za očitke Medji je anonimna prijava
V NLB-ju so v sporočilu za medije pojasnili nekatere vidike preiskave. Opozorili so, da je osnova za očitke predsedniku uprave anonimna prijava, na katero se sklicuje tudi odredba za preiskavo.

Kot navajajo v NLB-ju, je v odredbi osumljenih več neznanih oseb ter ena pravna in ena fizična oseba. Medji se očita, da naj bi med letoma 2011 in 2013 kot član uprave Unicredit banke Slovenija v sodelovanju z neznanimi sostorilci pridobil cenovno občutljive informacije, povezane s potencialnim nakupom delnic družbe Mercator, ki naj bi ga izvedla družba Agrokor, ter jih zlorabil oziroma pomagal zlorabiti.

"Način zlorabe naj bi potekal tako, da naj bi se preko fiduciarnih računov pri Splitski banki na Hrvaškem za neznane osebe iz skupine Unicredit izvajali nakupi delnic Mercatorja po nižjih cenah od potencialnih cen nameravane ponudbe Agrokorja v postopku nakupa. Vse to naj bi počeli z namenom, da bi se te delnice kasneje prodale, pri čemer bi skupina Unicredit (protipravno) ustvarila dobiček," so zapisali v NLB-ju.

Ob tem so v največji slovenski banki ponovili, da Medja nima in nikdar ni imel delnic Mercatorja niti neposredno niti posredno, prav tako pa ni nikogar spodbujal v njihov nakup.

Neutemeljeni očitki?
V NLB-ju so izpostavili tudi neutemeljenost nekaterih očitkov. "Neutemeljenost in protislovnost očitka glede zlorabe notranje informacije v letu 2011, za katero ni navedbe, niti kdaj niti od koga naj bi jo Janko Medja pridobil, bi pa lahko pomembno vplivala na ceno vrednostnega papirja družbe Mercator, potrjuje že dejstvo, da v letu 2011, ko naj bi storil očitano kaznivo dejanje, transakcija z delnicami Mercatorja sploh ni bila izvedena," so zapisali.

Dan po Medjevem pridržanju je bilo izredno zasedanje nadzornikov NLB-ja, tudi po njem pa Medja ostaja predsednik uprave banke. Nadzorni svet bo kljub temu v najkrajšem mogočem času ocenil njegovo primernost in primernost predsednika nadzornega sveta Arharja.

Medja se je pritožil zaradi pridržanja