Policija preverja pristnost podpisov na referendumski zahtevi glede Državnega holdinga. Med najspornejšimi naj bi bil podpis poslanke PS-ja Melite Župevc, ki je sicer na porodniškem dopustu. Foto: BoBo
Policija preverja pristnost podpisov na referendumski zahtevi glede Državnega holdinga. Med najspornejšimi naj bi bil podpis poslanke PS-ja Melite Župevc, ki je sicer na porodniškem dopustu. Foto: BoBo

Ker vsi ti za demokracijo nezaslišani in nevarni manevri niso uspeli preprečiti najizvirnejšega načina preverjanja volje ljudi, so na podlagi insinuacij stranke SDS s policijo začeli preprečevati demokratične postopke.

Pozitivna Slovenija
Pozitivna Slovenija
V Pozitivni Sloveniji so z ogorčeni zaradi preiskave glede verodostojnosti njihovih podpisov pod referendumsko zahtevo glede državnega holdinga. Foto: BoBo

Na generalni policijski upravi so za MMC potrdili, da poteka predkazenski postopek glede podpisov na poslanski zahtevi za referendum o državnem holdingu. Podpisalo ga je 27 poslancev Pozitivne Slovenije, poslanec Socialnih demokratov Srečko Meh ter neodvisna poslanca Ivan Vogrin in Borut Ambrožič.

Na PU-ju Ljubljana pravijo, da so preiskavo glede verodostojnosti podpisov na referendumski zahtevi sprožili na podlagi kazenske ovadbe fizične osebe. Vendar zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov policija ne more podajati informacij, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe.

Kolegij državnega zbora je sicer zavrnil pobudo vodje poslanske skupine SDS-a Jožeta Tanka, da DZ preveri pristnost podpisov na referendumski zahtevi, saj so v poslanski skupini SDS-a menili, da so nekateri podpisi sporni oziroma naj bi bilo takšnih pet do šest. Pri tem se je najbolj izpostavljal podpis poslanke Melite Župevc, ki je na porodniškem dopustu.

Če bi se izkazalo, da je kakšen podpis nepristen, bi bila referendumska zahteva zavrnjena, saj je za to potrebnih najmanj 30 poslanskih podpisov.

Krivda za izgubljene podpise v DZ-ju ?
Kriminalisti so v petek opravili tudi preiskavo glede izgubljenih podpisov pri referendumski zahtevi za t. i. slabo banko. Po navedbah nekaterih medijev naj bi bila odgovorna generalna sekretarka DZ-ja Mojca Prelesnik, saj naj ne bi spoštovala veljavnih predpisov. Priloge bi morale biti preštete in tudi skenirane. Zato ni mogoče ugotoviti, koliko podpisov je DZ poslal na MNZ oziroma koliko jih je MNZ prejel.

Referendumska pobuda ni deležna nadstandarnega poslovanja
Predsednik DZ-ja Gregor Virant je povedal, da je seznanjen z obema kriminalističnima preiskavama, ki potekata glede verodostojnosti podpisov pod zahtevo za referendum o zakonu o državnem holdingu in zaradi zapletov s podpisi pod pobudo za referendum o zakonu za sanacijo bank. Preiskav pa ni želel komentirati.

Virant prav tako ni seznanjen s tem, na čigavo pobudo poteka preiskava pristnosti podpisov pod zahtevo 30 poslancev za referendum o državnem holdingu. Sam pa je ni vložil.

Glede izgubljenih podpisov za referendumsko pobudo glede slabe banke pa je povedal, da je ključno, da so bili originalni podpisi od prvega dne do danes varni v DZ. Do napake pa je po njegovem mnenju prišlo pri kroženju fotokopij med DZ-jem in notranjim ministrstvom. Hkrati bo naredil vse, da se ugotovi, kje je prišlo do napake.

DZ je zato podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. Predlagal pa bo tudi uvedbo postopka upravne inšpekcije in komisije za preprečevanje korupcije. Ob tem poudarja, da ne bo lahko odkriti, kje je napaka s podpisi nastala.

Po Virantovem mnenju so službe v DZ-ju in na MNZ-ju ravnale v skladu s predpisi o pisarniškem poslovanju, ki za referendumsko pobudo ne predvidevajo "nadstandardnega poslovanja".

Zagotavlja, da so službe v DZ-ju glede na to s podpisi ravnale v skladu s pravili DZ-ja, dokončni odgovor pa bo po njegovih besedah dala upravna inšpekcija. Vsi postopki so potekali na enak način kot v dosedanjih primerih vlaganja podpisov pod pobudo za začetek postopkov za referendum.

Zgrožena Pozitivna Slovenija
V Pozitivni Sloveniji pravijo, da so zgroženi, kako so se kriminalisti odločili za preiskavo pristnih in lastnoročnih podpisov poslancev pod pobudo za referendum o zakonu o Slovenskem državnem holdingu. Vsi poslanci so se po njihovem pojasnilu lastnoročno podpisali pod zahtevo, svojo voljo pa so tudi po elektronski pošti potrdili predsedniku DZ-ja.

PS strankama SDS in DL tudi očita, da spodkopavata temelje slovenske demokratične ureditve. Najprej z "izginulimi" in "nečitljivimi" podpisi pod referendumsko pobudo za poroštvo za Teš 6, zatem pa še z "izgubljenimi" podpisi pod pobudo za zakon o t. i. slabi banki, z "izgubljenimi" podpisi pod pobudo za zakon o ustanovitvi holdinga in z razveljavitvijo skeniranih podpisov.

"Ker vsi ti za demokracijo nezaslišani in nevarni manevri niso uspeli preprečiti najbolj izvirnega načina preverjanja volje ljudi, so na podlagi insinuacij stranke SDS s policijo začeli preprečevati demokratične postopke," so preverjanje verodostojnosti komentirali v PS-ju.

Po njihovem mnenju bi morali kriminalisti preiskati podpise, ki so se izgubili na poti med DZ-jem in ministrstvom za notranje zadeve. "A kako naj to storijo, če njihovo delo nadzoruje in usmerja ter o vsem vse ve eden od dveh glavnih osumljencev največje zlorabe demokratičnih pravil v samostojni Sloveniji, minister za notranje zadeve Vinko Gorenak," dodajajo v PS-ju.

SDS: Odziv PS-ja je nezaslišana politizacija
V SDS-u pa odziv Pozitivne Slovenije razumejo kot "nezaslišano politizacijo". V sporočilu za javnost so zapisali, da so izjave iz stranke velik pritisk, ki ga v PS-ju skušajo izvajati nad organi pregona. V stranki so znova obsodili tudi kopiranje poslanskih podpisov in "izigravanje jasnih referendumskih pravil, ki si jih je privoščila opozicijska stranka Pozitivna Slovenija". Dejanji mečeta slabo luč na sistem parlamentarne demokracije v Sloveniji in na ugled zakonodajne veje oblasti, so prepričani v največji koalicijski stranki.

Ker vsi ti za demokracijo nezaslišani in nevarni manevri niso uspeli preprečiti najizvirnejšega načina preverjanja volje ljudi, so na podlagi insinuacij stranke SDS s policijo začeli preprečevati demokratične postopke.

Pozitivna Slovenija