Policija je pripadnike Štajerske varde obravnavala na območju Ilirske Bistrice. Foto: BoBo
Policija je pripadnike Štajerske varde obravnavala na območju Ilirske Bistrice. Foto: BoBo

Po poročanju Primorskih novic so obravnavali pripadnike Štajerske varde. Policisti so ob tem izdali tudi dva plačilna naloga zaradi kršitve cestnoprometnega predpisa in zakona o osebni izkaznici, zaseženi pištoli pa bodo poslali na analizo.

Na koprski policijski upravi ob tem poudarjajo, da je policija edina, ki lahko nadzira državno mejo. Prepričani so, da svoje naloge opravlja strokovno in zakonito ob upoštevanju načela sorazmernosti.

"Z zadovoljstvom ugotavljamo, da nam ljudje zaupajo in iz dneva v dan se trudimo izpolniti njihova pričakovanja. Prav domačini so namreč tisti, ki najbolje in prvi opazijo neznane osebe, vozila, ki v njihovo okolje ne sodijo ali sumljive okoliščine, in nas o tem dosledno obveščajo, za kar se jim zahvaljujemo," so zapisali na PU-ju Koper.

"Policisti veliko tujcev, ki nezakonito prestopijo državno mejo, izsledijo na podlagi lastnih zaznav, nemudoma pa se odzovejo tudi na vsak klic občanov in preverijo vse okoliščine. Koristnih podatkov od posameznikov iz samooklicanih skupin ne prejemamo. Pri varovanju državne meje smo v partnerskem sodelovanju z domačini uspešni in učinkoviti in kakršno koli organiziranje ljudi ocenjujemo kot povsem neprimerno in nepotrebno," so dodali.

Izzivi na področju varstva človekovih pravic